Субота, 04.05.2024, 08:33 | Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід
Головна » 2014 » Грудень » 12 » ТИЖДЕНЬ ПРАВА І ПРЕВЕНЦІЇ ЗЛОЧИННОСТі СЕРЕД МОЛОДІ
09:12
ТИЖДЕНЬ ПРАВА І ПРЕВЕНЦІЇ ЗЛОЧИННОСТі СЕРЕД МОЛОДІ
У наш час, надзвичайно гострою є проблема вчинення кримінальних діянь неповнолітніми, а також втягнення неповнолітніх у злочин дорослими особами, які вже мали проблеми із законом. Причиною виникнення злочинної поведінки є значна кількість факторів:
- бездоглядність;
- шкідливі звички (алкоголізм, вживання одурманюючих наркотичних речовин, токсикоманія);
- зневага до життя, честі і гідності оточуючих;
- переконаність у безкарності;
- зневага і негативізм до працівників правоохоронних органів;
- телебачення (фільми у яких «звеличують» осіб кримінального світу, фільми, що містять сцени насилля та розпусти),
- хибне уявлення про кримінальну романтику.

Злочини, здійснені неповнолітніми - це небезпечне соціальне явище, оскільки, по-перше, негативно впливають на формування особистості; по-друге, відіграють значну роль у формуванні рецидивної злочинності (перший свій злочин неповнолітні, як правило, скоюють у віці до 14 років і до настання кримінальної відповідальності суспільство отримує рецидивістів).

Профілактична робота з попередження скоєння кримінальних проступків неповнолітніми є одним з найважливіших напрямів роботи у Шепетівському професійному ліцеї. У превенції злочинності беруть активну участь і заступник з виховної роботи Сидорчук Л.Г., і соціально-психологічна служба Шепетівського професійного ліцею - соціальний педагог О.Ляска та практичний психолог О.Ящук., викладач права Гуменюк Л.Р., а також класні керівники і куратори груп.

Основними формами роботи з попередження кримінальних проступків є:
- психодіагностика неповнолітніх з метою виявлення осіб, які схильні до делінквентної поведінки;
- відвідування на дому учнів з проблемних сімей;
- постійна співпраця з правоохоронними органами;
- виступи на батьківських зборах;
- проведення виховних годин на морально-етичні теми, проблеми взаєморозуміння, поваги та правову тематику;
- консультативна робота з учнями, батьками;
- робота з педагогічним колективом ліцею: (надання рекомендацій, бесіди, консультації з питань профілактики правопорушень серед неповнолітніх і т.д.);

Саме з метою попередження злочинної поведінки серед учнівської молоді з 8 грудня по 12 грудня у Шепетівському професійному ліцеї пройшов тиждень Правових знань і превенції кримінальної поведінки.

Протягом тижня учням навчального закладу було організовано лекторії за участю працівників силових структур та спеціалістів міськвиконкому у справах неповнолітніх.:

8 грудня, учні першого курсу, 103 групи зустрілись із спеціалістом відділу у справах неповнолітніх міськвиконкому, Гайдайчуком Юрієм Петровичем, який розповів молоді про відповідальність перед законом осіб, які не досягли 18 років. Гайдайчук Ю.П. детально зупинився і на тематиці пропусків навчання без поважних причин, наголосивши, що саме такі пропуски можуть бути основним сигналом того, що неповнолітні, які без поважних причин не відвідують навчальний процес, зазвичай втягнені у злочинну діяльність і не отримують належного догляду у сім'ї.

9 грудня до другокурсників 204 групи завітав оперуповноважений СКМСД Шепетівського МВ, капітан міліції Карась Володимир Володимирович, який розповів юнакам про стан злочинності неповнолітніх у м. Шепетівка та районі. Окрім того, Володимир Володимирович детально зупинився на статтях кримінального кодексу України за порушення яких, неповнолітні можуть і будуть притягнені до відповідальності. Не оминули своєю увагою і Кодекс про адміністративні правопорушення, зокрема звернули увагу на статті даного кодексу про куріння у громадських місцях, появу у нетверезому стані та дрібне хуліганство. «Не знання законів, не звільняє від відповідальності» - зауважив Карась В.В., то ж порадив хлопцям добре думати перед тим ніж щось зробити, адже один не обдуманий крок і опинитись можна вже за гратами.

10 грудня, учні 305 групи мали змогу поспілкуватись із інспектором Кримінально-виконавчої інспекції (КВІ), лейтенантом внутрішньої служби Ковальським Юрієм Володимирович. Юрій Володимирович розповів молоді про основні функції КВІ, застеріг від необдуманих вчинків і про відповідальність тих ,хто все ж таки переступив межу закону, адже однією із основних форм роботи кримінально-виконавчої інспекції є нагляд та контроль за особами, яким призначили за скоєння проступку громадські, виправні роботи, а також облік осіб, які звільнились з місць позбавлення волі. Лекція пройшла у формі жвавої, цікавої і повчальної дискусії. На останок лейтенант внутрішньої служби побажав юнакам успіхів і сказав, що хотів би бачити їх в числі своїх колег, а не в числі тих, хто стоїть на обліку КВІ.

11 грудня, першокурсники 104 групи зустрілись із оперуповноваженим СКМСД лінійного відділу міліції на станції Шепетівка, майором міліції Чайкою Віктором Андрійовичем, який провів лекцію з попередження правопорушень та кримінальних діянь на залізниці, а також розповів про правила безпеки громадян на залізничному транспорті України. Віктор Андрійович навів багато прикладів з власного професійного досвіду про те, до чого можуть призвести пустощі на залізничних коліях та залізничному транспорті. Окрім того, оперуповноважений розповів про те, як не стати жертвою крадіжок та шахрайства, або ж якщо все ж таки сталась така прикрість, як себе поводити, куди звертатись, щоб швидше упіймати зловмисників.

Сподіваємось, що проведення тижня правових знань і попередження злочинності сприяєтиме тому, що учні будуть законослухняними громадянами України, які поважають честь, гідність і найвищу цінність – людське життя оточуючих, адже увага під час усіх лекторіїв з учнівською молоддю, приділялась застереженню від вчинення ними в майбутньому протиправних дій, наголошувалось на небезпеці антисоціальної поведінки та на важливості розуміння перспектив свого життя та шляхів їх досягнення.

Практичний психолог ШПЛ
О.Ящук


















Категорія: Навчально-виробнича робота | Переглядів: 577 | Додав: proflicey020