Четвер, 02.05.2024, 16:24 | Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід
Головна » 2014 » Грудень » 23 » ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ АБИ НЕ ПОСТРАЖДАТИ
13:10
ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ АБИ НЕ ПОСТРАЖДАТИ
1. У нічний час не слід ходити по неосвітленій вулиці у навушниках, голосно розмовляти по мобільному телефону – не провокуйте зловмисників, будьте пильні!

2. Коли розмовляєте по телефону на вулиці біля будівель, виховайте у себе звичку стояти спиною до стіни, а не обличчям - тоді зловмисник не зможе непомітно підійти до вас ззаду.

3. Якщо доводиться пізно їхати у громадському транспорті – сідайте ближче до водія. Якщо до транспорту зайшов якийсь підозрілий пасажир – не обертайтеся і намагайтеся не привертати його увагу до себе. На зупинці громадського транспорту розташовуйтесь так, щоб за вашою спиною нікого не було, а краще – і не могло б бути взагалі.

4. Якщо ви знаєте, що вам необхідно повертатись до додому у вечірній час, або ж в період коли вимикається світло – не одягайте на себе одяг, який привертає увагу, не надягайте всі прикраси, які у вас є. Особам жіночої статі необхідно відмовитись від надмірно коротких спідниць та глибоких декольте, адже саме такий одяг може спровокувати ґвалтівника. Жінки та дівчата у темну пору доби не повинні надягати на шию буси, довгі шарфи чи ланцюжки, прикраси краще сховати у сумочку; зачісуйте довге волосся до верху, щоб його не можна було намотати на руку. Якщо доводиться втікати від зловмисника, скиньте взуття на підборах, адже воно уповільнить ваш рух.

5. Прямуючи додому у темну пору доби, ви повинні добре знати місцевість по якій прямуєте, не йдіть малознайомими вам провулками і вуличками, уникайте дороги, що пролягає через двори, звалища, кладовища, пустирі, погано освітлені вулиці, а також ділянки, порослі лісом або щільним чагарником, аби не опинитись у пастці і не стати жертвою злочину. Побачивши попереду групу людей, п’яного чи автомобіль який стоїть з пасажирами – перейдіть на іншу сторону вулиці чи змініть свій маршрут.

6. Якщо ви сідаєте до автомобілю із незнайомим вам водієм, демонстративно подивіться на номер машини, зателефонуйте близьким та повідомте його. Намагайтесь запам’ятати колір, марку автомобіля та прикмети водія (його одяг, риси обличчя, татуювання, якщо вони є) – це може стати вам в нагоді.

7. Якщо на вулиці з вами намагаються заговорити сумнівні люди, незнайомці, які навіть пристойно виглядають і охайно вдягнені – не дивіться їм в очі, не дайте їм себе заговорити. Ні в якому разі не заходьте з такими людьми до під’їздів, не сідайте до автомобілів, адже дані особи можуть мати злочинні наміри. У разі, якщо на вулиці до вас під'їхала машина і водій став поводитися агресивно, починайте кричати і тікайте в напрямку, протилежному руху автомобіля.

8. Ніколи не користуйтеся послугами попутних машин з незнайомими водіями і не погоджуйтеся на пропозицію «підвезти». Якщо машина гальмує, а пасажири просять показати їм дорогу (особливо в темну пору доби), говоріть з ними, стоячи на безпечній відстані. Не підходьте до автомобіля на відстань витягнутої руки. Щоб завадити зловмисникам заштовхати вас до машини, хватайтесь за будь який предмет, який є поблизу, - дерево, велосипед, лавка – все, що завадить нападникам зрушити вас з місця чи не пройде через дверцята автомобіля.

9. Майте із собою запасний гаманець із незначною сумою грошей, який ви б з легкістю могли б віддати при грабежі. Пам’ятайте життя дорожче ніж матеріальні цінності!

10. Якщо ви збираєтесь зайти до під'їзду і бачите, що хтось підозрілої зовнішності теж намагається зайти за вами слідом, - не заходьте у під'їзд, пройдіть повз до більш освітленого і безпечного місця. Зателефонуйте додому чи сусідам, щоб вас зустріли знизу біля під'їзду.

11. При нападі у під'їзді, ніколи не намагайтесь забігти до ліфту. Зловмисник частіше за все може виявитись набагато спритнішим за вас і забіжить слідом. Біжіть сходами доверху і стукайте та дзвоніть у всі двері підряд. Хто-небудь із ваших сусідів може бути в цей період вдома і виглянути за двері чи хоча б запитає «Хто там?», на що ви можете крикнути «На мене напали, викличте міліцію» або для привертання уваги сусідів кричіть «Пожежа!». На такий крик вибіжать усі. Зловмиснику не потрібні свідки, тому вірогідно, що він полишить свої наміри і втече.

Не дивлячись на те, вчинено злочин або вам вдалося його попередити чи можливо ви стали свідком злочину, запам'ятайте як можна точніше прикмети зловмисника, його одяг, вік, риси обличчя, ходу, зріст, вимову, татуювання й ін. та зателефонуйте на номер «102».

Пам’ятайте! Якщо ви не сповістили міліцію про те, що трапилось, ви заохочуєте злочинця і надалі скоювати злочини та залишатися безкарним.

Підготували:
практичний психолог
Шепетівського професійного ліцею О.Ящук та
оперуповноважений СКМСД Шепетівського МВ,
лейтенант міліції М.Собчук
Категорія: Кабінет психологічної служби | Переглядів: 459 | Додав: proflicey020