Понеділок, 29.04.2024, 23:45 | Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід
Головна » 2012 » Жовтень » 15 » Юні науковці та дослідники
14:52
Юні науковці та дослідники
Наукова робота над темою дослідження є найефективнішою для розвитку дослідницьких і наукових здібностей учнів. Це легко пояснити: якщо учень за рахунок вільного часу готовий займатися питаннями якої-небудь дисципліни, то знімається одна з головних проблем викладача, а саме - мотивація учня до занять. Учень вже настільки розвинутий, що працювати з ним можна не як з учнем, а як з молодшим колегою. Тобто він з посудини, яку треба наповнити інформацією, перетворюється на джерело останньої. Юний науковець стежить за новинками літератури, прагне бути в курсі змін, що відбуваються у вибраній їм науці, а головне - процес осмислення науки не припиняється за межами навчального закладу.

Вже другий рік поспіль учні Шепетівського професійного ліцею беруть участь в обласному заочному конкурсі науково-дослідницьких робіт Малої академії наук України (МАН).

Так, у 2011-2012 н. р. кращі учні ІІ курсу 21 групи професії «Слюсар-ремонтник, електрогазозварник», виявили бажання працювати над дослідницькими проектами, які були представлені до Хмельницького територіального відділення МАН. Рибачук Юрій обрав для себе актуальну на сьогодні тему: «Дослідження та оцінка екологічного стану природного середовища Хмельницької області», над якою працював під керівництвом викладача географії Ляски Олени Олегівни. Під керівництвом викладача історії Гуменюк Лариси Романівни працював над темою: «Військове та бойове мистецтво козаків» Кобель Іван. Вже тоді хлопці зрозуміли, що науково-дослідницька робота – це не переказ, і тим більше не виклад літератури або інших джерел, а самостійна творча робота з елементами наукового дослідження. Наукова робота в МАН – це водночас творча і наукова робота. Це підсумок та систематизація вмінь та навичок, які набув учень безпосередньо працюючи зі своїм науковим керівником.

Продовжуючи гарну традицію, в цьому, 2012-2013 н. р., учні ІІІ курсу групи №311 професії «Слюсар-ремонтник, електрогазозварник» знову взялись підкорювати науковий олімп.

Юним дослідником напрямку «ономастика» став на тривалий час Кобель Іван, досліджуючи назву нашого рідного міста. Свої гіпотези він відобразив у роботі під назвою «Походження назви міста Шепетівки», над якою працював під керівництвом викладача української мови Ваколюк Тамари Семенівни. Допомагала Івану і його мама, яка працює у центральній бібліотеці міста, та змогла дістати рідкісні матеріали з історії нашого міста ще початку 20 ст.

Свою любов до інформатики та інформаційних технологій навчання передав викладач названих дисциплін Буркацький Олег Анатолійович учневі та своєму послідовнику Небоженку Денису. Денис працював над темою «Комп’ютерні віруси». В даній науковій роботі Денис досліджував історію виникнення комп’ютерних вірусів, їх властивості та класифікацію, схеми їх функціонування, наводив приклади сучасних комп’ютерних вірусів. Він самотужки розробив основні правила поводження з ними і профілактичні заходи щодо попередження зараженню програм та персонального комп’ютера вцілому.

Науковим керівником Богомаза Олександра стала викладач математики Маєвська Ольга Григорівна. Разом вони попрацювали плідно над диференціальними рівняннями в задачах природничого циклу. Робота з аналогічною темою теж відправлена до Хмельницького територіального відділення МАН.

«Науковцем не стають, науковцем народжуються», - так сказав свого часу російський вчений та енциклопедист М. В. Ломоносов. Отож сподіваємось, що роботи наших юних науковців – це лише початок їх великих дослідницьких звершень. Зичимо нашим учням та їхнім науковим керівникам гідно представити наш навчальний заклад в обласному заочному конкурсі науково-дослідницьких робіт МАН у м. Хмельницькому та не зупинятись на досягнутому.

М. В. Васик, методист ліцею


Категорія: Методична робота | Переглядів: 1052 | Додав: proflicey020