П`ятниця, 29.03.2024, 03:30 | Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Липень » 1 » Електрогазозварник
12:02
Електрогазозварник
Загальна характеристика
    
Ще в прадавні часи люди використовували паяння для виготовлення зброї, ювелірних виробів, знарядь праці, існує думка, що слово «зварювання» проходить від імені словенського бога ковальської справи Сварога. Перші прості методи зварювання застосовувались в VІІ тисячолітті до н. е. в районах Єгипту та Ірану.
    
Нові способи з’єднання металів з’явились з відкриттям у 1802 році електричного дугового розряду.
   
У 1885 році був запатентований спосіб з’єднання та роз’єднання металів за допомогою електричної дуги між металевим виробом та вугільним електродом, для живлення якої використовувалася акумуляторна батарея.
     
У 1888 р. М. Г. Слав’янов винайшов спосіб дугового електрогазозварника металів металевим електродом, що плавиться. Всі з’єднання, які були виготовлені цим методом, відрізняються високою якістю і надійністю.

Наприкінці ХІХ століття французький хімік Ле-Шетальє винайшов ацетиленокисневе полум’я, а інженери Пінар І Фуше на початку ХХ застосували його для зварювального пальника.

На межі століть був виданий патент на електричне стискове зварювання опором, розроблено точкове зварювання опором, розроблено точкове зварювання мідним електродом та стискове зварювання методом оплавлення. Також був винайдений спосіб термітного зварювання, заснований на реакції окислення активних металів.

Важко знайти галузь у народному господарстві, де б можна було обійтися без електрогазозварювальника. Ця професія надзвичайно розповсюджена, складна та відповідальна.

Суть ручного електрогазозварювання полягає в тому, що електрод, розплавляючись, заповняє зазор між краями зварюваних деталей. При газозварюванні в дугу вводиться присадний дріт, який, розплавляючись, заповнює зазор, часто робітнику доводиться займатись і електричним і газовим зварюванням.


Вимоги до працівника

Електрогазозварник повинен мати сильну нервову систему, точну координацію рухів, добру пам'ять, вміти концентрувати увагу, бути зібраною, відповідальною людиною.

 
Електрогазозварник повинен знати:
  • правила обслуговування електрогазозва- рювальної апаратури;
  • механічні та технологічні властивості зварювальних матеріалів;
  • марки електродів та правила їх підбору залежно від матеріалів зварювання;
  • види зварювальних швів;
  • режими зварювання;
  • причини дефектів зварювання та способи їх усунення;
  • загальні відомості та правила зберігання газів (ацетилену, кисню, водню), які використовуються при газовому зварюванні.

Санітарно гігієнічні умови

Доводиться працювати в найрізноманітніших місцях: у робочому цеху, в полі, на висоті та під землею. Фізичне вантаження лягає на людину під час піднімання та переносу заготовок, деталей і конструкцій, а також виконання повільних рухів з паяльником, несприятливо діють на організм високі температури, ультрафіолетове випромінювання, шкідливі хімічні речовини. Професія електрогазозварника в основному чоловіча, праця жінок на зварювальних роботах у зв'язку з підвищеною важкістю і шкідливістю обмежена.

Передбачені пільги в пенсійному забезпеченні: чоловіки мають право виходити на пенсію в 55 років при стажі роботи не менше 20 років, жінки при стажі роботи 15 років йдуть на пенсію в 50 років.

 
Медичні протипоказання
Протипоказано працювати за цією професією людям, у яких гіпертонічна хвороба, бронхіальна астма, ревматизм, порушення вестибулярного апарату.
 
Ймовірність працевлаштування

досить висока. У переважній більшості і регіонів електрогазозварники без особливих І ускладнень знаходять роботу в будівельних організаціях, на фабриках та за водах авторемонтних майстернях, станціях технічного обслуговування тощо. Таким чином ця професія має сталий попит на ринку праці.

Ризик безробіття у електрогазозварників мінімальний і пов'язаний перш за все з недостатньою кваліфікацією та досвідом роботи. Висококваліфіковані робітники володіють суміжними професіями, мають більші шанси на працевлаштування.


Категорія: Абітурієнту | Переглядів: 2631 | Додав: olegsda