Неділя, 05.05.2024, 16:27 | Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід

Блог

Головна » 2013 » Січень » 30 » Про хід виконання наказу №73 від 28.04.2011 р. «Про спільну роботу викладачів і бібліотекаря по виробленню в учнів навичок роботи із навчаль
15:38
Про хід виконання наказу №73 від 28.04.2011 р. «Про спільну роботу викладачів і бібліотекаря по виробленню в учнів навичок роботи із навчаль
Виступ методиста Шепетівського професійного ліцею
Васик М. В. на засіданні педагогічної ради 09.04.2012 року


Протягом усього періоду дії даного наказу розгорнулась широка робота викладачів загальноосвітніх, професійно-теоретичних та загально професійних дисциплін з бібліотекарем ліцею Захарченко Л. М. по виробленню в учнів навичок із навчальною і технічною літературою.

Даний наказ було обговорено на засіданнях методичних комісій ліцею у травні 2011 року, на яких, у свою чергу, розроблено та розглянуто методи та форми роботи з учнями на уроках, які б сприяли розвитку в них елементарних навичок роботи із літературою.

Так, більшість викладачів ліцею, зокрема, Гуменюк Л. Р., Гуменюк І. Г., Ваколюк Т. С., Васик М. В., Демченко О. Ю., Коврига О. М., Сурду О. О., Кучер С. Є., Щербан Н. Т., надають учням списки рекомендованої літератури до відповідної теми, списки літератури для написання рефератів, підсумкових робіт; вчать учнів самостійно добирати літературні джерела до певних навчальних тем.

Бібліотекар ліцею Захарченко Л. М. систематично організовує та проводить інформаційний всеобуч для учнів груп І курсу у вересні місяці.

На засіданнях методичних комісій знайомить ІПП ліцею з новинками навчальної літератури, новими фаховими журналами, періодичними виданнями.

З метою розвитку в учнів інформаційної культури та умінь роботи з книгою в ліцеї проводяться бібліотечні уроки. Так, за протягом останніх двох навчальних років бібліотекарем Захарченко Л. М. були проведені бібліотечні уроки на такі теми:

«Бібліотека - скарбниця інтелектуального та духовного надбання людства» (для учнів І курсів), «Книга-джерело знань» (для учнів ІІ курсів), «Бібліотечно-бібліографічні засоби пошуку літератури. Інформаційно-пошукова робота.» (для учнів ІІ-ІІІ курсів), «Бібліографічний опис друкованих джерел інформації» (лекція для ІІІ курсів).

На превеликий жаль, проблема роботи з літературою, а й взагалі розвитку інформаційної культури в учнів залишається нагальною в наш час.

Для її вирішення бібліотекар ліцею проводить:
- індивідуальні бесіди з учнями та педагогами ліцею для виявлення їхніх інтересів та інформаційних потреб;
- раз в два роки анкетування читачів бібліотеки з метою виявлення їхніх уподобань та вивчення читацьких інтересів на тему: «Книга – супутник твого життя»;
- реєстрацію замовлень читачів для раціонального комплектування бібліотеки та організації довідково-бібліографічного апарату бібліотеки;
- ознайомлення з новою навчальною, методичною літературою шляхом оформлення книжкових виставок-переглядів;
- ознайомлення учнів та педагогів з пропозиціями із каталога періодичних видань.
-
Варто відзначити постійну співпрацю бібліотеки ліцею з районною центральною бібліотекою нашого міста. Для учнів І курсів працівники районної бібліотеки проводять ознайомчі екскурсії у світ книги.

Спільно з викладачем інформатики Буркацьким О. А. Захарченко Л. М. розробили інтегрований урок на тему: «Пошук джерел інформації за допомогою інтернет-ресурсів», який провели у 22 групі 5 квітня. У другій частині уроку (практичній) учні демонстрували свої здібності у пошуці необхідної інформації (схеми, ілюстрації, реферати, відео) до теми: «Круглопилкові, стругальні, фрезерні верстати».

Методистом ліцею Васик М. В.створено каталог електронних енциклопедій, довідників, газет і журналів; укомплектовано адреси сучасних електронних бібліотек (наукових, технічних, спеціалізованих). Ця інформація роздрукована в двох примірниках, зберігається в методичному кабінеті та в кабінеті №3 і є доступною для користування учнями та педагогами ліцею.

Всі вимоги даного наказу виконано і я пропоную його зняти з контролю.

Васик М.В.
Категорія: Васик М.В. | Переглядів: 865 | Додав: orhidea6 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]