Четвер, 09.05.2024, 10:20 | Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід
Головна » 2016 » Червень » 16 » Зустріч Національної скаутської організації України «ПЛАСТ» з учнями Шепетівського професійного ліцею
13:35
Зустріч Національної скаутської організації України «ПЛАСТ» з учнями Шепетівського професійного ліцею
15 червня 2016 року до учнів групи № 103 завітала представник Національної скаутської організації України «Пласт» Марина Ложкіна.

Основною метою зустрічі було ознайомлення учнів з історією розвитку пластунського руху в Україні, структурою організації.

«Пласт» — національна скаутська організація України, мета якої сприяти всебічному патріотичному самовихованню української молоді на засадах християнської моралі, свідомих, відповідальних та повноцінних громадян місцевої, національної та світової спільнот, і на провідників українського суспільства.



Слово «пласт» було використано як аналог англійського слова «скаутинг» (англ. scouting — розвідка). Слово походить від назви козаків-пластунів, які повзали по-пластунськи і виконували функції розвідників у козацькому війську.

Дата заснування «Пласту» — осінь 1911 р. Перша пластова присяга відбулася 12 квітня 1912 р., попри те, що насправді пластові гуртки створено незалежно один від одного Іваном Чмолою, Олександром Тисовським та Петром Франком. Згодом оформився Організаційний пластовий комітет у 1913 р., який об'єднав розрізнені пластові гуртки в масштабну крайову організацію.

Пластуни відзначилися тим, що брали активну участь у розбудові та захисті своєї держави, були активними учасниками визвольного руху та війн за незалежність УНР та ЗУНР. Нині «Пласт» — найбільша та найстаріша українська скаутська організація, яка діє у багатьох країнах світу (Між ними Пласт у США, Пласт в Аргентині, Пласт у Канаді) та об'єднує пластунів України й української діаспори. В Україні кількість пластунів становить 6 000 осіб. Діє організація у 24 регіонах України.

Під час зустрічі представник «Пласту» у доступній і цікавій формі розповіла про діяльність організації.

Для досягнення виховних цілей Пласт застосовує власну унікальну методу виховання, основні принципи якої полягають у добровільності членства в організації, вихованні і навчанні через гру та працю, поступовій програмі занять і випробувань, гуртковій системі самоорганізації, заохоченні ініціативи і самоврядування, пізнанні природи і житті серед природи, підтримці спеціальних зацікавлень і здібностей дітей та молоді.

Пластова виховна система складається з трьох елементів:
1. Ідейні основи Пласту. Це — високогуманна ідея, закріплена в пластовій присязі, та виховний ідеал, який окреслений пластовим законом.
2. Пластова метода. Надзвичайно доцільна і всестороння, випробувана довгими роками пластова метода самовиховання.
3. Виховні засоби. Засоби — це зміст пластової діяльності.

Три головні обов'язки пластуна
Символ Трьох Головних Обов'язків пластуна:
1. Бути вірним Богові і Україні;
2. Допомагати іншим;
3. Жити за Пластовим законом і слухатись пластового проводу.

Протягом року Пласт в Україні проводить понад 100 виховних таборів різної спеціалізації: спортивні, морські, з повітроплавання, мистецькі, лижні, альпіністичні, археологічні, кінні, екологічні тощо. У таборах пластуни практично закріплюють знання і уміння, здобуті впродовж року на щотижневих заняттях. Серед найбільших заходів, котрі щороку проводяться Пластом на всеукраїнському рівні - інтелектуально-мистецькі змагання «Орликіада», фестиваль творчості День пластуна, спортивний змагання «Спартакіада», передача Вифлеємського вогню місцевим громадам, змагання з пішого мандрівництва "Стежками героїв" та "Осінній рейд". На місцевому рівні осередками Пласту постійно реалізується безліч акцій соціально-культурного та виховного спрямування.



Усну розповідь супроводжувала мультимедійна презентація, які стали яскравим доповненням і наочно показала, як відбувається пластування в Україні.

Наприкінці зустрічі Марина Ложкіна запросили усіх охочих до подальшої співпраці.
Викладач Рижко Л.С.
Категорія: Виховна та позакласна робота | Переглядів: 442 | Додав: proflicey020