Субота, 27.04.2024, 09:47 | Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід
Головна » 2016 » Травень » 20 » ВИШИВАНКА - ДУША НАРОДУ НАШОГО
07:23
ВИШИВАНКА - ДУША НАРОДУ НАШОГО
"І в дорогу далеку ти мене на зорі проводжала,
І рушник вишиваний на щастя, на долю дала".

Андрій Малишко


Пісня про рушник відома кожному українцю з дитинства. Але чи кожен знає, що його дарували у дорогу зовсім невипадково, адже вишитий рушник символізував дорогу, щасливе повернення в отчий дім, зокрема, та життєвий шлях людини в цілому. І сьогодні вишиті українські рушники прикрашають помешкання та вівтарі у церквах, а вишиті сорочки – вишиванки - носять як повсякденну та святкову одіж.
Основна функція вишивки – оздоблення. Проте здавна вишита сорочка виконувала не менш важливу місію оберега. Орнаменти на вишиванках та рушниках несуть у собі глибокий зміст, корені якого сягають ще у слов’янську міфологію.

Геометричні візерунки – найпоширеніші серед орнаментів. Ромб – стародавній символ сонця, родючості та жіночої основи - приносив добру удачу та процвітання. Хвилясті лінії – символ води – уособлювали життєдайну силу, а горизонтальні – символ землі – родючість. Колокрес (хрест у колі) – знак сонця, що відводить зло, а криж (рівносторонній хрест) – знак вогню, що символізує духовне очищення.

Популярні у вишивці і рослинні мотиви. Листя дуба – символ сили та міцності, калина – символ краси. У поєднанні ці символи часто зустрічалися на чоловічих сорочках. Мак – символ родючості та пам’яті роду, а китиці винограду уособлюють радість та сімейне життя. Троянди символізують кохання та молодість, а барвінок – вірність та вічність буття.

Зображення тварин та птахів, зокрема голубів, півнів та коней, защихали людину від злих сил. Вишиті парою птахи символізують шлюбну пару, а ластівки – добрі новини.

“Два кольори мої, два кольори: червоне — то любов, а чорне — то журба” – так співається у відомій український пісні. І справді, колір вишивки має величезне значення.

• Червоний – любов, боротьба, світло та захист.
• Чорний – смуток, охорона від злих сил, шанування померлих.
• Блакитний – небо, повітря, духовний світ.
• Жовтий – врожай, місяць, зорі.
• Коричневий – родючість землі.
• Зелений – весна, оновлення, життя.

Гарна традиція нашого народу –проведення ходи у вишиванках- набула неабиякої популярності. У День вишиванки сотні шепетівчан одягають свої красиві обереги і прямують на центральну площу міста, щоб звідтіля пройти вулицями, радуючи друзів і знайомих красою і неповторністю вишиваних візерунків.

Вчора, 19 травня, учні та працівники нашого ліцею приєднались до учасників загальноміської ходи людей у вишиванках. Справжньою окрасою нашої команди були хлопці з 204-ї групи, кожна із сорочок у яких мала власну неповторність і своєрідність. Неабиякої краси бісерна вишивка квіткового орнаменту прикрашала сорочку і класного керівника групи №204 Міщук О.Ю.



Виразність задуму у поєднанні духовного світу та краси й родючості нашої землі виказувала вишиванка заступника директора з навчально-виробничої роботи Кучер С.Є.,латвійки з національності, що народилась і жила в м.Рига. Склалось так, що чоловіком Світлани Євгенівни став наш земляк, а тому переїхала в Шепетівку; опанувала мову, культуру народу, полюбила Україну, яку тепер називає теплим словом Батьківщина.

А от своєю сорочкою викладач Олена Миколаївна Коврига ніби охороняє від злих духів довгождану весну і майбутні врожаї, поєднавши в геометричній вишивці чорний, зелений та жовтий кольори.

Кожна із вишиванок - це своєрідність душі людини, її неповторно-індивідуальне світовідчуття.



Л.Г.Сидорчук - заст. директора з ВР
Категорія: Виховна та позакласна робота | Переглядів: 508 | Додав: proflicey020