Середа, 22.05.2024, 00:02 | Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід
Головна » 2016 » Жовтень » 6 » УРОКИ ПАМ’ЯТІ ТРАГЕДІЇ БАБИНОГО ЯРУ ТА «БАБИНИХ ЯРІВ» УКРАЇНИ
09:26
УРОКИ ПАМ’ЯТІ ТРАГЕДІЇ БАБИНОГО ЯРУ ТА «БАБИНИХ ЯРІВ» УКРАЇНИ
Україну в ХХ столітті спіткало чимало трагедій,серед яких-голодомор, голокост, депортація кримсько-татарського народу.

У 2016 році виповнилась 75-а річниця трагічних подій Бабиного Яру. Подібно до німецького табору смерті Освенцим, Бабин Яр в Україні став символом знищення євреїв під час голокосту. Тільки за два дні 29-30 вересня 1941 року в Києві було знищено нацистами близько 34 тисяч євреїв. У наступні роки війни у Бабиному Яру продовжувались вбивства десятків тисяч євреїв, а також радянських військовополоненних, циган, активістів комуністичної партії та інших «ворогів рейху».

Трагедія Бабиного Яру та інші події голокосту, масові вбивства, знецінення людського життя позначились на багатьох подіях України. Із шести мільйонів європейських євреїв, знищених фашистами у ході «остаточного вирішення єврейського питання», близько 1,5 мільйона були українськими євреями.

Масові знищення євреїв відбувались і в Шепетівці. У братській могилі, яку відвідували наші учні 17 вересня 2016 р.,захоронено близько 9 тис. невинних людей, 6 тисяч з них-шепетівчани.

Питання трагедії єврейського населення у часи Другої світової війни розглядалось в ряді навчальних груп упродовж 27-29 вересня під час проведення тематичних виховних годин.

Класними керівниками вдало використовувались відеоматеріали, фотохроніки, а також історичні довідки місцевих джерел: спомини очевидців страшних подій, матеріали актів Державної комісії по розслідуванню звірств фашистів в Шепетівці, датовані травнем 1944 року, матеріали пошукової роботи клубу «Корчагінець», ін.

Особлива увага приділялась питанню людського милосердя, адже Україна займає четверте місце у світі за кількістю Праведників-людей, які з ризиком для власного життя та життя своїх рідних рятували євреїв від нацистського геноциду.



Особливою сторінкою кожного виховного заходу було підняття теми боротьби за мир в реаліях сучасного життя.

Підбірку матеріалів для підготовки виховних годин забезпечила ліцейна бібліотека, сформувавши тематичні виставки літератури «Бабині Яри України», «Святі Праведники».
Л. М. Захарченко – завідуюча бібліотекою ліцею
Категорія: Виховна та позакласна робота | Переглядів: 456 | Додав: proflicey020