Четвер, 02.05.2024, 17:57 | Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід
Головна » 2013 » Січень » 24 » УКРАЇНА –СОБОРНА ДЕРЖАВА
12:57
УКРАЇНА –СОБОРНА ДЕРЖАВА
22 січня День соборності України. 94 роки тому це слово було вписане в історію українського народу, але святковим днем українського календаря воно стало тільки від недавна. Лише за умов державотворчих процесів в Україні це й день набув своєї чинності. Так трапилось, що на протязі багатьох століть історичного розвитку Україна не мала власної державності і єдиної території. Українські землі належали багатьом державам: найбільше Росії, Литві, Угорщині, Речі Посполитій, згодом Румунії, Чехословаччині.

Січневого дня 1919 року на Софіївській площі у Києві , біля пам’ятника гетьману Богдану Хмельницькому, у присутності десятків тисяч киян лідери УНР і повноважна делегація ЗУНР заявили про свій непохитний намір збудувати єдину соборну Українську державу.

В Акті злуки проголошувалося: «Однині воєдино вливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України, Західноукраїнська Народна республіка /Галичина, Буковина, Угорська Русь/ і Наддністровська Велика Україна. Здійснилися віковічні мрії, якими жили, і за які вмирали кращі сини України. Однині є єдина, незалежна Українська Республіка».

22 січня 2013 року у нашому професійному ліцеї відбулося засідання круглого столу з нагоди відзначення Дня Соборності України. Проведенню заходу передувала підготовча робота, яку проводили ініціативна група учнів групи №211 та викладач суспільних дисциплін – Гуменюк Л.Р.

В ході підготовки було підібрано інформацію про подію, роздруковано плакати, проаналізовано історичні джерела того періоду, підібрано фрагменти навчального фільму, який характеризує цю історичну подію.

Засідання розпочалось із запитання, чому щороку в день 22 січня на всіх державних установах майорить Український Прапор ? Відповідь знайшли у продемонстрованому календарі історичних подій на січень місяць, де серед інших визначних дат зазначено День Соборності України. Викладач історії Гуменюк Л.Р. нагадала присутнім витоки цього свята. Учні продовжили вести інформаційну хвилинку про історичні події.

Перебіг національно-визвольних змагань було простежено на карті. В ході заходу учням було продемонстровано фільм про об’єднання УНР і ЗУНР в одну незалежну, соборну державу.

Наприкінці уроку викладач привітала всіх зі святом, побажала духовного злету, здійснення мрії та натхненної праці на благо нашої держави та нагадала всім, що попереду ще багато необхідно зробити для перебудови молодої Української держави, а це завдання нам необхідно вирішувати спільно – молодому та старшому поколінню.


Л.Р.Гуменюк та Андрій Холод


Мала ініціативна група по підготовці круглого столу


Холод Андрій – учень групи №211
Категорія: Виховна та позакласна робота | Переглядів: 1474 | Додав: proflicey020