Вівторок, 30.04.2024, 00:21 | Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід
Головна » 2012 » Грудень » 3 » У ліцеї пройшов тиждень ініціативи та творчості викладачів професійно-теоретичної та загальнопрофесійної підготовки
14:01
У ліцеї пройшов тиждень ініціативи та творчості викладачів професійно-теоретичної та загальнопрофесійної підготовки
«Творчого учня може виховати тільки творчий вчитель»
В. Сухомлинський


Творчість - одне зі складних і таємничих явищ людського життя.

Я переконана, що педагогічна праця нетворчою не буває і бути не може, тому що неповторні учні, обставини, особистість самого викладача, і будь-яке його педагогічне рішення повинно виходити з нестандартних дій.

Педагог, який працює творчо, — це особистість, котра під впливом зовнішніх чинників набула потрібних для актуалізації творчого потенціалу додаткових мотивів, особистісних утворень, здібностей, що допомагають досягти творчих результатів в одному чи кількох видах творчої діяльності.

Одним із напрямів методичної роботи в ліцеї є розвиток ініціативи та творчості педагога.

Саме останнього осіннього тижня всю свою креативність, досвідченість та налагоджену роботу з учнями показали викладачі ліцею під час проведення тижня ініціативи та творчості викладачів професійно-теоретичної та загально професійної підготовок.

Тиждень був насиченим та цікавим. Відкрив тиждень адресний консультпункт, який провела методист ліцею Васик Марина Вікентіївна для викладачів спецдисциплін на тему: «Домашнє завдання як додаткова і невід’ємна складова уроку». Під час роботи консультпункту було визначено місце та значення домашнього завдання в методиці проведення уроку і процесі навчання, роздані кожному присутньому методичні рекомендації «Домашнє завдання учнів як засіб підвищення якості освіти та розвитку обдарувань учнів», якими викладачі повинні керуватися у своїй роботі.

З особливим інтересом всі чекали вівторка, коли відбулася виставка матеріалів КМЗ предметів професійно-теоретичної та загальнопрофесійної підготовки «Педагогічні ідеї та знахідки». У виставці взяли участь всі викладачі вищезгаданих дисциплін, які представили на розгляд журі свої кращі методичні розробки уроків, позакласних заходів, посібники, розроблені завдання для контрольних, самостійних та директорських контрольних робіт, тестові завдання для контролю та узагальнення знань з вивченої теми, словники, дидактичні матеріали, олімпіадні завдання тощо. Цікавими та креативними були методичні розробки уроків з професії «Кравець» Сурду О. О., електронний посібник Вінічука С. М., ділові ігри з професії «Штукатур, лицювальник-плиточник» Возіян В. В., розробки уроків Ляски С. Г., інформаційно наповненими та оригінальними були тематичні папки Гуменюк Л. Р., Ковриги О. М., Щербан Н. Т. Багатогранне КМЗ до своїх уроків з професії «Столяр, верстатник деревообробних верстатів» представила Кучер С. Є. Яскраві дидактичні матеріали до уроків ділової активності показала Васик М. В.
Актуальним для всіх виявився інформаційний калейдоскоп, проведений бібліотекарем ліцею Захарченко Л. М., яка розробила своєрідний «навігатор» пошуку літератури з кожної професії, який отримав кожний присутній для полегшення пошуку необхідної літератури зі своєї професії.

Цікавою була презентація електронного посібника Вінічука С. М. на тему: «Основи зварювання та термічного різання металів», над яким він працював близько року. По-новому, по-сучасному представив Сергій Миколайович свою відданість професії «Електрогазозварник». Варто зазначити, що посібник Сергія Миколайовича буде представлений на обласній виставці КМЗ в грудні.

Органічним продовженням проведення тижня стала плеяда відкритих уроків, проведених в навчальному закладі. Відкритий урок – це візитна картка педагога, яка засвідчує про нього як про професіонала. На одному диханні пройшов урок – залік Возіян В. В. у 102 групі на тему: «Виконання поліпшеної штукатурки». Учні демонстрували свої знання з теми у формі змагання між трьома командами. Цікаві конкурси захопили всіх присутніх на уроці

Ефективне використання інформаційно-комунікаційних технологій навчання для активізації пізнавальної діяльності учнів на уроці на тему: «Схеми автоматичного повторного ввімкнення» продемонструвала Коврига О. М. Відведена належна увага зв’язку із життям не залишила байдужим нікого

Новітні будівельні матеріали вивчали учні на уроці Ляски С. Г. на тему: «Матеріали для обробки швів». Викладач продемонстрував досконале володіння навчальним матеріалом, навчив учнів робити розрахунки суміші на стіни різних розмірів, показав майстер-клас з даної теми.

Завершенням тижня було засідання Школи передового педагогічного досвіду, на якому всі присутні ІПП ознайомились з досвідом роботи майстра виробничого навчання, викладача професійно-теоретичної підготовки, керівника гуртка Гуменюка І. Г. Засідання вийшло надзвичайно цікавим, інформаційно наповненим та по-домашньому затишним. Іван Гнатович відкрився для колег з нової сторони, хоча працює у ліцеї не один десяток років. Він поділився з колегами досвідом роботи з учнями під час уроків виробничого навчання, професійно-теоретичної підготовки та роботи гуртка «Юний радіоаматор». Всі із задоволенням розглядали його матеріали до майбутнього посібника про організацію роботи гуртка; наочність, яку він виготовляє для учнів та разом з учнями; слухали про грандіозні плани на майбутнє щодо інноваційних розробок та винаходів технічної творчості.

Проведений тиждень не залишив байдужим нікого серед викладачів ліцею: когось він надихнув на нові звершення у своїй педагогічній діяльності, когось змусив проаналізувати свою роботу; когось відкрив з іншого боку для своїх колег. Втім, він був цікавим та корисним.

Щиро дякую колегам за активну участь у роботі тижня та бажаю великого натхнення, ініціативи та творчості, щоб працювати далі!

Марина Васик, методист ліцею




















Категорія: Методична робота | Переглядів: 846 | Додав: proflicey020