Субота, 20.04.2024, 01:12 | Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід
Головна » 2021 » Жовтень » 1 » ТРАГЕДІЯ БАБИНОГО ЯРУ
10:45
ТРАГЕДІЯ БАБИНОГО ЯРУ
80 років тому – 29 вересня 1941-го – в урочищі Бабин Яр нацисти розпочали масові розстріли єврейського населення Києва. Ця трагедія стала всесвітнім символом Голокосту.

Гітлерівці вбивали євреїв і до Бабиного Яру. Проте саме Київ став першим у Європі містом, де знищили всю єврейську громаду.

За десять днів перед цим, 19 вересня 1941 року, до Києва увійшли війська 6-ї німецької армії під командуванням генерал-фельдмаршала фон Рейхенау. Вони рухалися в напрямку Хрещатика двома колонами – вулицями Кирилівською та Великою Васильківською.

Одразу над євреями згустилися хмари: окупанти брутально чіплялися до них на вулицях, декого вбили.

Ніхто з киян ще не знав, що двома місяцями раніше, в липні, рейхсмаршал Ґерінґ видав директиву про розроблення заходів щодо "остаточного вирішення єврейського питання в Європі". Йшлося про поголовне винищення єврейського народу. Нікому також не спадало на думку, що саме Києву доведеться першим випробувати на собі оте "вирішення".

29 вересня нацисти розстріляли близько 22 тисяч євреїв. Інших, кого не встигли знищити, запхали на ніч до гаражів танкоремонтного господарства по вулиці Лагерній. Наступного дня їх вбили в Бабиному Яру.

Речі загиблих відвезли на склад. Нацисти передали їх "фольксдойче". Такий от секенд хенд на крові…

Станом на 12 жовтня, за звітами катів, кількість жертв перевищила 51 тисячу. Конвеєр смерті тривав. 14 жовтня автоматні черги знову охопили Бабин Яр – тепер знищили 308 євреїв з числа пацієнтів психоневрологічної лікарні .

Перша хвиля розстрілів, розпочата 29 вересня, тривала безперервно півтора місяці – до середини листопада 1941-го.

Нищення євреїв виявилося початком інших масових убивств. Далі в Бабиному Яру протягом двох років знищили людей різного етнічного походження і віку. Загалом у тій жахливій місцині знайшли свою смерть понад 100 тисяч людей.

З нагоди пам’яті про цей день бібліотекарем Захарченко Л.М. та вихователем Дячук Ю.В. були проведені години спілкування "Бабин Яр: без права на забуття" та " Бабин Яр на Шепетівщині" для мешканців гуртожитку Шепетівського професійної ліцею.



В ході заходів здобувачі освіти групи 203 з професії «Штукатур, лицювальник - плиточник» та групи 104 з професії «Слюсар - ремонтник, електрогазозварник» ознайомились з інформацією про трагічні вересневі події. Бібліотекар ліцею, Захарченко Л.М., познайомила присутніх з літературою та краєзнавчими матеріалами про всесвітньо відоме місце трагедії, що стало символом Голокосту. Викладач історії, Гуменюк Л.Р., в ході заочного відеоекскурсу розкрила актуальну на сьогоднішній день тему, що тісно пов’язана з питаннями єдності нації, політичної свідомості громадян.

На завершення заходу присутні вшанували пам’ять жертв Голокосту та масового знищення мирного населення в урочищі Бабин Яр хвилиною мовчання.
Категорія: Виховна та позакласна робота | Переглядів: 206 | Додав: proflicey020