Середа, 15.05.2024, 22:55 | Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід
Головна » 2016 » Листопад » 9 » Свято мови
11:39
Свято мови
«Тобі не в’януть зроду-віку,
квітувать в поемах і віршах»


Дев’ятого листопада в міській бібліотеці відбулося свято мови,гостями якого були учні групи №303. В читальному залі бібліотеки звучала пісня на слова Юрія Рибчинського,музику Павла Зіброва «Чи є в нас воля,чиє в нас доля» у виконанні українського співака Павла Зіброва. Гостино зустрічали працівники бібліотеки молодих юнаків. Свято відкрила Романюк Зінаїда Борисівна ,яка розповіла,що тяжкий і складний шлях пройшла за віки українська мова. Були часи її розквіту і забуття.

Офіційно не визнавали, оголошували придуманою австрійцями,вважали діалектом російської чи польської мов,дивилися як на «холопську», призначену «для домашнього вжитку». Не допускали у сфері науки,техніки,виробництва і т.д. - тобто з усіх сфер,що важливі для повноцінного життя національного організму. Вона майже витіснена на своїй землі. Українська мова не тільки вистояла,зберігши свою неповторність,а й одержала визнання за свою красу.

В 1934 році у Парижі відбувся фестиваль мов,на якому українську мову представляли професори-емігранти. Перше місце дісталось французькій мові,друге - перській,а третє - українській. Українська мова, поряд з італійською та іспанською, -одна з наймелодійніших в світі.

Цікавий діалог відбувся між учнями та працівниками бібліотеки про знання мови. Мова-це серце нації,а нація-це особистість. Вона має обличчя,свій характер,темперамент,свою культуру, мораль,честь і гідність,свої святощі , своє минуле,теперішнє і майбутнє.



М.М. Байло – класний керівник групи №303
Переглядів: 398 | Додав: proflicey020