П`ятниця, 19.04.2024, 12:02 | Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід
Головна » 2019 » Листопад » 26 » Шепетівський професійний ліцей долучився до Всеукраїнського конкурсу професійної майстерності "WorldSkills Ukraine"
08:21
Шепетівський професійний ліцей долучився до Всеукраїнського конкурсу професійної майстерності "WorldSkills Ukraine"


Учора, 25 листопада, в Хмельницькому урочисто стартував відбірковий етап Всеукраїнського конкурсу професійної майстерності «WorldSkills Ukraine». Організатором конкурсу в області виступив Департамент освіти і науки облдержадміністрації за підтримки Хмельницької обласної ради, управлінь молоді та спорту, інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю, культури, національностей, релігій та туризму облдержадміністрації, Хмельницького міського обласного центру, а також підприємств, громадських організацій області.

Ні для кого не секрет, що сьогодні в Україні дуже гостро стоїть питання забезпечення підприємств кваліфікованими робітничими кадрами. Певний період у державі не приділялося належної уваги цій проблемі, до того ж досить важкі умови праці та низькі заробітні плати, відсутність відповідної інформаційної підтримки спричинили критичний дефіцит кадрів для найрізноманітніших галузей економіки. Не сприяла вирішенню проблеми і масова трудова міграція наших громадян за кордон.

Зараз на державному рівні впроваджуються заходи, що покликані підвищити престижність робітничих професій, змінити саму систему профтехосвіти, аби навчання у закладах ПТО відповідало не лише вимогам наших роботодавців, а й кращим світовим стандартам. Один із таких заходів – це “WorldSkills Ukraine”, конкурс професійної майстерності для молодих робітників і фахівців віком від 18 до 22 років. Проводиться він кожні два роки у міжнародному форматі за 6 секторами світової економіки. В якості журі залучаються відомі експерти та провідні фахівці у своїй професійній галузі від вітчизняних роботодавців. Конкурс відбувається за підтримки роботодавців, професійно-технічних та вищих навчальних закладів України.

Офіційно Україна стала членом міжнародної організації WorldSkills International у 2016 році. Вперше відкриття Всеукраїнського конкурсу професійної майстерності “WorldSkills Ukraine” відбулося 31 жовтня 2016 р. в м. Києві. У 2017 році конкурс набирає обертів, а участь в ньому практично взяли всі області країни. У 2016 році в конкурсі брали участь 136 осіб, у 2017 році – вже більше 150 учасників. У 2018 році у конкурсі вже взяли участь 190 учасників, більше 120 експертів, близько 50 членів журі, 25 лідерів команд, а також до проведення конкурсу задіяні близько 100 волонтерів, які навчаються в ПТО, і долучилися до участі всі регіони України. Конкурс вперше проходив на одній локації та був відкритий для відвідування для всіх бажаючих.

Цьогоріч у відбірковому етапі на Хмельниччині змагатиметься 61 учасник за вісьмома компетенціями. Сьогодні з вітальним словом до них звернувся Олег Фасоля, директор Департаменту освіти і науки ОДА.

Хочу, щоб завдяки цьому конкурсу ми обрали насправді найкращих серед учнів наших професійно-технічних закладів, студентів коледжів, серед молоді, що вже працює на виробництві. Маю надію, що конкурс подарує вам багато нових знайомств, друзів, а найголовніше – ви відчуєте, наскільки ви потрібні нашій Україні!” – сказав Олег Іванович.

Також до привітань учасників долучилися представники громадських організацій та члени журі конкурси. А справжню святкову атмосферу на урочистому відкритті конкурсу створили студенти закладів профтехосвіти області, продемонструвавши усім, що вони можуть не лише стати кваліфікованими працівниками, а й є талановитими та обдарованими.



Далі учасники конкурсу роз’їдуться до місць його проведення. Буде 8 локацій змагань. Нетішинський професійний ліцей – тут змагатимуться зварювальники, у ДПТНЗ “Славутський професійний ліцей” покажуть свою вправність кондитери, у ВПУ №11 м.Хмельницького змагатимуться токарі, “Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг” прийматиме конкурсантів із перукарського мистецтва, Шепетівський професійний ліцей – електромонтажників. У Вищому професійному училищі №25 м.Хмельницького за перемогу будуть боротися майстри у компетенції “Слюсарні роботи”, а у ВПУ №4 м.Хмельницького йтиме змагання за право називатись найкращими молодими будівельниками. У ДНЗ “Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг” чекатимуть талановитих молодих технологів та дизайнерів одягу, а у Хмельницькому професійному ліцеї змагатимуться найвправніші кулінари.

Імена кращих у кожній із компетенцій дізнаємося 29 листопада 2019 року, коли за підсумками роботи журі відбудеться нагородження переможців. Переможці І етапу Всеукраїнського конкурсу професійної майстерності «WorldSkills Ukraine» візьмуть участь у фінальному етапі Всеукраїнського конкурсу професійної майстерності «WorldSkills Ukraine», який відбудеться у квітні-травні 2020 року в м.Київ.

Довідково. WORLDSKILLS INTERNATIONAL — це міжнародна некомерційна асоціація. Місія проведення конкурсу — це професійна орієнтація молоді, а також впровадження в систему вітчизняної професійної освіти кращих міжнародних напрацювань. Змагання проводяться у формі конкурсу професійної майстерності, де учасник повинен продемонструвати всі свої навички за певну кількість часу, та виконати ряд практичних завдань. Офіційно асоціація була заснована в 1953 році, проте перші змагання робочих проводилися вже в другій полові 1940-х років. У діяльності організації беруть участь 74 країни. На сьогоднішній день це найбільше змагання з подібних в світі.

За інформацією Хмельницької ОДА

Джерело: shepetivka.com.ua
Категорія: Навчально-виробнича робота | Переглядів: 337 | Додав: proflicey020