Неділя, 04.12.2022, 13:54 | Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Липень » 1 » Продавець продовольчих і непродовльчих товарів
12:35
Продавець продовольчих і непродовльчих товарів
Загальна характеристика
.
Купівля продаж існує уже давно. Доісторична людина, наприклад, обмінювала вбитого оленя на намисто з красивих мушлів. Потім з’явився посередник торговець, який перевозив товари, виготовлені іншими людьми, з місця на місце. Пересувна торгівля протягом багатьох століть залишалась основним видом торгівельної діяльності.
.
Слово «Магазин» прийшло до нас з арабського сходу. В перекладі воно означає складське приміщення для зберігання будь-яких товарів. Стаціонарна торгівля відома ще у давньоримських містах. Перші великі магазини з’явились спочатку в Лондоні та Парижі, а потім у Петербурзі та Москві. Наприкінці ХІХ століття у великих містах відкрились універмаги.

Повинен вміти
- підрахувати вартість покупки, отримувати гроші, пробивати чеки, видавати здачу, консультувати покупів про ціну, властивості, смакові особливості, кулінарні призначення та харчові цінності окремих видів товарів;
- перевіряти справність касового апарата, записувати показники лічильника;
- робити примірки, відмірювати, відрізати, демонструвати товар в дії;
- упакувати, розпакувати, оглядати вироби;
- перебирати, перемотувати, комплектувати, перевіряти експлуатаційні властивості товарів і т. п.;
- реєструвати незадоволені запити клієнтів;
- контролювати своєчасність поповнення робочого запасу товарів та терміни реалізації продукції, які швидко псуються;
- брати участь в отриманні та підготовці товарів до продажу і перевіряти найменування, кількість, ціни, стан упаковки та правильність маркування;
- повідомляти адміністрацію про надходження товарів, що не відповідають маркуванню, прикріплювати ярлики цін до товарів, розміщувати їх та вкладати по групах, видах сортах з урахуванням товарного сусідства;
- оформлювати вітрини;
- вивчати запити покупців;
- підраховувати гроші, здавати виторг;
- прибирати не реалізовані товари;
- готувати товари до інвентаризації.

Повинен знати:

  • асортимент, класифікацію, характеристики, призначення товарів відповідної групи;
  • харчову цінність продтоварів;
  • роздрібні ціни товарів відповідної групи;
  • основні види сировини, що йде на виготовлення товарів;
  • ознаки доброякісної, сортності;
  • види браку;
  • норми природних витрат та порядок їх списання;
  • методи зниження витрат при зберіганні;
  • основних постачальників та особливості асортименту і якості їх продукції;
  • будову касового апарата;
  • принципи оформлення вітрини;
  • правила розшифрування артикула і маркування;
  • прийоми підбору, примірки, вимірювання, відрізу;
  • правила обміну товарів;
  • шкали розмірів виробів та правила їх визначення.

Санітарно гігієнічні умови

Фізична праця середньої важкості. Обмежень за віком та статтю немає. Режими праці та відпочинку продавця визначаються трудовими договорами між адміністрацією та трудовим колективом. У більшості магазинів продавці працюють по 8 годин з однією годиною на перерву. У продовольчих магазинах робоча зміна складає 10-12 годин.
Робота продавця має особливість неритмічне навантаження протягом робочої зміни. У процесі роботи продавець несе велику моральну і матеріальну відповідальність, витримує психічне та фізичне навантаження. Завантажений зоровий, слуховий та руховий аналізатори. Несприятливими факторами є здебільшого ручна та точна робота під постійним контролем покупців. Монотонність та велике навантаження на опорно-руховий апарат.

Медичні протипоказання:

  • захворювання легень, серця;
  • захворювання опорно-рухового апарату;
  • психічні розлади;
  • хронічні захворювання шкіри;
  • алергічні захворювання;
  • вади зору та слуху.

Вимоги професії до працівника:

  • хороша зорово-моторна координація руху рук;
  • розвинутий окомір;
  • хороша оперативна пам'ять та пам'ять на рухи;
  • стійкість концентрація у ваги;
  • розвинуте наочно-дієве мислення та невербальний інтелект.

Категорія: Абітурієнту | Переглядів: 1838 | Додав: olegsda