Вівторок, 30.04.2024, 06:24 | Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід
Головна » 2014 » Березень » 17 » Про порядок проведення державної підсумкової атестації в 2013/2014 навчальному році
16:16
Про порядок проведення державної підсумкової атестації в 2013/2014 навчальному році
(Витяг з методичних рекомендацій щодо проведення державної підсумкової атестації у загальноосвітніх навчальних закладах у 2013/2014 навчальному році)

Державна підсумкова атестація у старшій школі

Державна підсумкова атестація в старшій школі проводиться з трьох предметів:
- українська мова;
- математика;
- предмет за вибором (хімія, фізика).

Державна підсумкова атестація з української мови є обов’язковою і проводиться у формі переказу без творчого завдання за текстом, визначеним Міністерством освіти і науки України за посібником: «Збірник переказів для державної підсумкової атестації з української мови. 11 клас» (укл. Авраменко О. М., Чукіна В.Ф. – К.: Центр навчально-методичної літератури, 2014) і оголошеним по радіо та телебаченню в день проведення атестації.

Тексти 53 переказів цього збірника відповідають навчально-методичним вимогам до докладного переказу, що в повному обсязі дає змогу перевірити формування в учнів комунікативних умінь (сприйняття почутої інформації, докладне її відтворення, самостійне визначення предмета й завдань висловлювання, добір для їх вирішення потрібних мовних засобів тощо) та орфографічних і пунктуаційних навичок.

На виконання завдання державної підсумкової атестації з української мови в 11 класі відводиться 90 хвилин, протягом яких учні докладно відтворюють первинний текст запропонованого переказу з урахуванням його смислової і структурної цілісності (без додаткового творчого завдання). Переказ проводиться за традиційною методикою.

Державна підсумкова атестація з математики в 11 класах проводиться у формі інтегрованої письмової роботи з математики (інтегрована робота з алгебри та початків аналізу і геометрії) за навчальним посібником «Збірник завдань для державної підсумкової атестації з математики. 11 клас» (авт. Мерзляк А. Г., Полонський В. Б., Якір М. С., за редакцією Бурди М. І. – К.: Центр навчально-методичної літератури, 2014) в двох частинах.

Посібник містить 100 варіантів атестаційних робіт. Кожен варіант атестаційної роботи складається з чотирьох частин, що відрізняються за складністю та формою тестових завдань.

Учні загальноосвітніх класів, які вивчали математику за програмою рівня стандарту, виконують завдання першої (16 завдань), другої (8 завдання), та завдання третьої (3 завдання) частин атестаційної роботи. У третій частині роботи учню необхідно розв’язати одне із завдань за власним вибором.

Кожний варіант атестаційної роботи включає завдання різних типів і рівнів складності, які охоплюють більшість розділів навчальної програми. Серед них: тестові завдання з вибором однієї правильної відповіді, завдання відкритої форми з короткою відповіддю, завдання відкритої форми з розгорнутою відповіддю. Таке поєднання дає змогу учневі максимально розкрити свої здібності.

Варіанти завдань першої та другої частин підсумкової атестаційної роботи добирають загальноосвітні навчальні заклади, третьої та четвертої частин — Міністерство освіти і науки, молоді та спорту Автономної Республіки Крим, департаменти та управління освіти і науки обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій за вказаним посібником.

Загальноосвітні навчальні заклади визначають не менше десяти варіантів для кожного класу. Якщо кількість учнів менша десяти, кожен з них отримує окремий варіант.

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту Автономної Республіки Крим, департаменти (управління) освіти і науки обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій визначають не менше чотирьох варіантів третьої та четвертої частин атестаційної роботи.

Кожен учень у класі має виконувати один з варіантів першої та другої частин атестаційної роботи та один із варіантів, запропонованих класу, третьої (третьої та четвертої) частини атестаційної роботи.

Для учнів загальноосвітніх класів, які вивчали предмет за програмами рівня стандарту, академічного та профільного рівнів, на проведення державної підсумкової атестації передбачено 3 академічних години.

Державна підсумкова атестація з хімії проводиться за посібником «Збірник завдань для державної підсумкової атестації з хімії. 11 клас» (авт. Дубовик О. А. – К.: Центр навчально-методичної літератури, 2014).

Збірник містить 20 варіантів атестаційних робіт. Навчальні заклади визначають не менше десяти варіантів для кожного класу. Якщо кількість учнів менша десяти, кожен з них отримує окремий варіант.

Кожний варіант складається з чотирьох частин, що відрізняються за рівнем складності. Кожна частина включає завдання різної форми, які охоплюють різні розділи навчальних програм відповідного рівня змісту (рівня стандарту, академічного або профільного). Серед них: завдання в тестовій формі (завдання з вибором однієї або кількох правильних відповідей, завдання на встановлення відповідності, завдання на встановлення правильної послідовності), завдання відкритої форми (наприклад, завдання на відтворення генетичного зв’язку між класами неорганічних і органічних сполук; на складання рівнянь окисно-відновних реакцій та електронних балансів до них, реакцій йонного обміну в молекулярній та йонній формі); задачі різних типів, які передбачають розгорнутий запис розв’язування завдання з обґрунтуванням кожного етапу (пропонуються типи задач, що передбачені навчальними програмами з хімії для загальноосвітніх навчальних закладів).

У залежності від того, на якому рівні змісту учні вивчали хімію, вони виконують завдання різних частин за відповідний час:



Під час роботи учням не дозволяється користуватися додатковою літературою (таблицями, посібниками тощо), окрім довідкових матеріалів, розміщених у збірнику. Для проведення обчислень учні можуть користуватися калькулятором.

Державна підсумкова атестація з фізики в 11 класі проводиться письмово за посібником «Збірник завдань для державної підсумкової атестації з фізики. 11 клас» (автори: Непорожня Л. В., Петренко А. М., Галаганюк Л. В., Засєкін Д. О., Селезнев Ю. О., Овсянніков О. А. – К.: Центр навчально-методичної літератури: 2014).

Збірник містить 36 варіантів атестаційних робіт. У кожному варіанті збірника містяться завдання чотирьох рівнів складності.

Кожен з варіантів складається з дев'яти тестових завдань початкового рівня, п’яти тестових завдань середнього рівня, чотирьох завдань достатнього рівня та двох завдань високого рівня. Для зручності користування збірником номери завдань складаються із двох цифр, розділених крапкою. Перша цифра означає номер рівня: 1 – початковий, 2 – середній, 3 – достатній, 4 – високий. Друга цифра після крапки означає номер завдання у відповідному рівні.

Варіанти завдань формуються так, для учнів, які вивчали фізику за програмою рівня стандарту:
- варіант складається з 8 тестових завдань першого рівня (завдання 1.1 – 1.8),
- 4 тестових завдань другого рівня (2.1 – 2.4) і 3 завдань (3.1 – 3.3) третього рівня.

Навчальні заклади визначають не менше десяти варіантів для кожного класу. Якщо кількість учнів менша десяти, кожен з них отримує окремий варіант.

Під час письмової роботи учні не можуть користуватися додатковою літературою (посібниками, таблицями тощо), оскільки всі необхідні для розв’язання довідкові дані наведені у тексті завдання. Під час виконання завдань дозволяється використовувати калькулятор.

На виконання письмової атестаційної роботи для учнів, які вивчали фізику за програмою рівня стандарту і академічному рівні, відводиться 90 хвилин.

Заст. директора з НВР
С.Є. Кучер
Категорія: Навчально-виробнича робота | Переглядів: 549 | Додав: proflicey020