Четвер, 25.04.2024, 14:00 | Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід
Головна » 2019 » Січень » 28 » Пам’яті героїв Крут
09:01
Пам’яті героїв Крут
29 січня українці вшановують події 1918 року, коли юні захисники Української Народної Республіки власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху — бій під Крутами.

Саме тоді на Чернігівщині, недалеко від залізничної станції Крути, що розташована за 130 кілометрів на північний-схід від Києва, добровольчий Студентський Курінь, що складався із 300 юнаків: студентів Університету імені Святого Володимира, новоствореного Українського Народного Університету та учнів Київських гімназій, — відстоюючи право українського народу жити у власній державі, вступили в нерівний бій із більшовицькими військами, чисельність яких налічувала близько 5 тисяч.

Бій тривав лише п’ять годин. У полон було захоплено і потім розстріляно 28 юнаків. Ціною свого життя герої зупинили наступ ворога на два дні. Ця битва стала символом героїзму та відданості Українській державі й національній ідеї.

Вшановувати пам'ять героїв Крут на державному рівні почали з 2004-го року, відповідно до розпорядження Президента України «Про вшанування пам'яті героїв Крут».



З нагоди відзначення 101-ї річниці бою під Крутами викладачем історії Гуменюк Л.Р. було проведено уроки пам’яті на тему «Крути: мужність і біль України» для учнів груп 203 та 303, в ході яких учні пригадували події , переглянули фрагменти документів того часу та навчальний фільм «Бій під Крутами». На завершення заходу, пам’ять героїв – крутянців присутні вшанували хвилиною мовчання.
Гуменюк Л.Р., викладач історії
Категорія: Навчально-виробнича робота | Переглядів: 370 | Додав: proflicey020