Четвер, 02.05.2024, 23:12 | Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід
Головна » 2013 » Січень » 30 » ПАМ’ЯТІ ГЕРОЇЧНОГО СТУДЕНТСТВА
13:25
ПАМ’ЯТІ ГЕРОЇЧНОГО СТУДЕНТСТВА
Бій під Кру́тами — бій, що відбувся 16 (29) січня 1918 року на залізничній станції Крути під селищем Крути та поблизу села Пам'ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячною армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва, що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків. У перебігу військових дій бій вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді. Особливо вразило сучасників поховання юнаків, які потрапили після бою в полон ( у кількості 27 людей) і були страчені. На похороні у Києві біля Аскольдової могили голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинкові вірш «Пам'яті тридцяти». . 2006 року на місці бою встановлено пам'ятник. З нагоди 80-ї річниці бою Монетний двір випустив в обіг пам'ятну гривню.

Героїчний вчинок студентства не полишає байдужими молодих людей сучасності. Саме із нагоди 95-річчя бою під Крутами наші учні були запрошені до районної бібліотеки ім.. М.Коцюбинського на пам’ятний вечір «Нам пам’ять серця не дає спокою”. Ми мали можливість більш ширше познайомитись із історичною довідкою подій, проглянути відеоматеріали, які утаємничувались роками.

Читались вірші Олеся Бабія, Олекси Кобеця, Олесі Храпливої та Дажбожича. Особливо вразило присутніх виконання пісні «На Аскольдовій могилі поховали нас». А на завершення-огляд книжкової виставки,котра має назву «Віддали життя герої за нашу свободу».




Група № 212 у бібліотеці

Володимир Бойчук-учень групи №212.
Категорія: Виховна та позакласна робота | Переглядів: 772 | Додав: proflicey020