Субота, 20.04.2024, 07:35 | Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід
Головна » 2020 » Вересень » 17 » Пам’ять не має згасати
10:52
Пам’ять не має згасати
30 жовтня 2001 року указом Президента України 22 вересня встановлено Днем партизанської слави, котрий з того часу відзначається в нашій державі щорічно.

З перших днів Другої світової війни на території нашої держави розпочався партизанський рух-збройна боротьба радянського народу проти фашистських загарбників на окупованій території, в тилу ворога.

Під час війни в тилу ворога діяло понад 6200 партизанських загонів і підпільних груп, в яких воювало більше 1 млн. чоловік, 500 тисяч з них-українці.

У страшні дні війни разом з дорослими взялися до зброї і діти, щоб захистити Батьківщину від ненависного ворога. Хлопчики і дівчатка йшли на фронт у військові частини, ставали синами та доньками полків. Вони були розвідниками і зв’язківцями, сестрами милосердя і підривниками.



За покликом юних сердець ставали партизанами і підпільниками, щоб помститися ворогові за смерть батьків і братів, за наругу над матерями і сестрами, за спалені домівки та нелюдські злочини фашистів. Вони гинули у боях, їх катували гітлерівці, але юні герої не здавалися.

Великі подвиги творили юні в роки війни. Багато дітей удостоєні високих урядових нагород.



Серед них наші шепетівчани Валя Котик та Володя Ковальчук. Обидва підлітки загинули: Валя Котик у 1944 році, а Володю Ковальчука німці живцем спалили 31 грудня 1943 року.

Місце страти фашистами Володі Ковальчука позначене пам’ятним знаком неподалік залізничного вокзалу станції Шепетівка-I.

Щорічно, у переддень Дня партизанської слави, у нас в ліцеї проходить першість з футболу на кубок Володі Ковальчука, який вручається переможцям 22 вересня саме на місці загибелі юного героя.



Яким же було наше здивування, коли , прибувши на місце страти Володі Ковальчука, ми його, можна сказати, не знайшли серед хащ та бур’янів.

Раніше, в час наших канікул, люди розчищали це місце, а тепер…Не хочу думати, що втрачається людська вдячність і пам’ять!

16 вересня учні групи №103 Максим Ніколайчук, Олександр Польовий та Вадим Прищепа, прослухавши історію загибелі Володі, виявили бажання впорядкувати місце смерті юного шепетівчанина.


учні групи 103 Ніколайчук Максим, Польовий Олександр, Прищепа Вадим


А 22 вересня, в День партизанської слави, Максим, Олександр і Вадим будуть супроводжувати переможців футбольного турніру до місця загибелі Володі Ковальчука для вручення кубка його імені.

Саме там хлопці повідають присутнім про подвиг Володі і закличуть молодих людей берегти пам’ять про тих, хто віддав і нині віддає своє життя за встановлення миру.

В.А.Малошик – викладач захисту України
Категорія: Виховна та позакласна робота | Переглядів: 290 | Додав: proflicey020