Неділя, 05.05.2024, 02:30 | Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід
Головна » 2013 » Лютий » 15 » Пам’ять без строку давності
11:22
Пам’ять без строку давності
…Хай прокляті навіки будуть
Ті, хто почав війну в Афгані,
Хто тисячі синів прислав нам
Назад – у «чорному тюльпані»!
За що? За що так поступила доля
З тобою, з ними – з багатьма?
…Як приземлявсь «тюльпан» той чорний,
То день не день ставав – пітьма!...
Харькова Т.І.


15 лютого відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав, скорботний день пам’яті воїнів - афганців. Ми повинні пам’ятати тих, хто її пережив, тих, хто недожив, недоспівав, недокохав. У першу чергу для того, щоб таке лихо ніколи не випало на долю нинішнього і прийдешніх поколінь. Для того, щоб не стерлися з історичної пам’яті жахливі картини тієї чужої для українців війни. Щоб віддати велику шану солдатам, які виконували в Афганістані інтернаціональний обов’язок.

Для кожного з більш ніж 600 тисяч тих, хто служив в Афгані, вона була і залишається своєю. У рідні домівки не повернулися 13 тисяч 833 юнаки колишнього Радянського Союзу, 312 – пропали безвісти, доля 330 – невідома. Для тисяч наших солдат, їхніх батьків та матерів, дружин, дітей це була жорстока, кривава війна в Афганістані. Тривожні дні чекання, безсонні ночі та тривоги. Посивіли батьки. Тривожними були ці роки і для тих батьків, сини яких служили не в Афганістані, а на території колишнього Радянського Союзу. Де б не служив солдат, він у будь-який момент міг потрапити до Афганістану. Тому й не було спокою в Україні всі 10 років афганської війни, яка тривала вдвічі довше, ніж Друга світова війна.

Щороку в цей день схилятимуть знамена над полеглими, лунатимуть скупі тости тих, хто вижив. Вони згадуватимуть військову дружбу, людську честь, мужність побратимів.

Щорічно в нашому ліцеї проходять заходи пам’яті воїнів -інтернаціоналістів, і цей рік не став виключенням. Цікавими були зустрічі з воїнами-афганцями, які розповіли про ті нелегкі часи. 24-ій річниці виводу радянських військ з Афганістану приурочена особиста командна першість ліцею зі стрільби . У змаганнях перше місце посіла 212 група, друге – 211 група. В особистій першості I місце зайняв Кротович Віталій (312 гр.), II – Ткачук Олександр (312 гр.). Нагородження переможців проходило під час урочистостей в музеї ім. М. Островського після покладання квітів до пам’ятника загиблим воїнам-афганцям. Переможці були нагороджені цінними подарунками, кубком та дипломами.

Олександр Зайцев – голова учкому ліцею






Категорія: Новини, інформація | Переглядів: 568 | Додав: proflicey020