Субота, 20.04.2024, 08:30 | Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід
Головна » 2018 » Травень » 8 » НІХТО НЕ ЗАБУТИЙ, НІЩО НЕ ЗАБУТО
07:02
НІХТО НЕ ЗАБУТИЙ, НІЩО НЕ ЗАБУТО
Щорічно 9 травня Бог дає нашій землі гарну сонячну погоду, нестримне буяння весняного цвіту дерев і справді святковий настрій людей. Та інакше воно й бути не може, бо це День Великої Перемоги, день, коли вперше за п’ять літ важкої війни мирно зійшло сонце.

Минали роки, проте кожного 9 травня,ніби срібними дзвониками подзвонюючи орденами та медалями, до могил загиблих воїнів стікались ветерани - Солдати, символи мужності і звитяги нашого народу!

Як важно, щоб ці срібні дзвоники пам’яті не згасали в душах нових і нових поколінь!

3 травня 2018 року члени гуртка «Історичне краєзнавство»- учні групи №204 Семенюк Назарій та Дербеньов Даніїл разом з майстром виробничого навчання Якименком А.В. вкотре вирушили до могили воїна-визволителя Шепетівки Михайла Саввовича Федченка, який загинув під час боїв за наше місто 1944 року .Могила Солдата знаходиться в лісі поблизу с.Кліментовичі. Учні впорядкували могилу, поклали квіти. Ще і ще раз згадали про страшні події війни, говорили про важливість миру для усіх людей планети Земля, де б вони не проживали.



Учасники гуртка «Історичне краєзнавство» упродовж цього навчального року провели значну пошукову роботу. До нас звернулась Ольга Василівна Свідерська із Житомирщини з проханням допомогти їй розшукати місце захоронення дідуся Свідерського Юрія Андрійовича 1915 року народження, який народився і до війни жив у с.Булаї Вінницької області.

Залишивши вдома дружину і дітей ,Юрій Андрійович пішов на фронт боронити свою Батьківщину. У березні 1944 року йшли бої поблизу м.Полонне.

21 березня рядовий Ю.А.Свідерський був важко поранений у груди, а другого дня,22 березня 1944 року, помер у госпіталі від отриманих ран.

Коли прийшла похоронка, згадує один із синів,був дуже теплий і сонячний день. Прочитавши її, мати зірвала з голови хустку, заголосила і пішла в садок.

Поховання Юрія Андрійовича Свідерського ми знайшли в Полонному на, так званому, польському кладовищі у братській могилі.



Звільняючи від німців Полонне, загинули ще чотири солдати з Ружинського району, що на Житомирщині, місце їх поховання ми надіємось знайти.

Варто також сказати, що Спілка воїнів-афганців ініціювала проведення в нашому ліцеї конкурсу творчих робіт на тему: «Про що плачуть ветерани».

Серед кращих відібрано роботи учнів Мурованого Тараса, Горлюка Олександра, Болюха Вадима, Скрипника В’ячеслава ( гр.№304). Шемчук Аліни, Меленчук Олександри, Лукаревської Аліни, Бойко Валентини (гр..№203).

Проте переможця конкурсу нам оголосить голова журі В.Пипич.

Л.Г.Сидорчук - заступник директора з ВР
Категорія: Виховна та позакласна робота | Переглядів: 383 | Додав: proflicey020