П`ятниця, 29.03.2024, 08:51 | Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід
Головна » 2011 » Жовтень » 30 » Навчаючись – вчимось!
11:14
Навчаючись – вчимось!
Підготовка робітників нової формації потребує оновлення не лише змісту освіти, а й форм і методів навчальної діяльності, що в свою чергу сприятиме організації якісного навчання учнів. Саме ця позиція і визначила тему обласного проблемного семінару з професії «Столяр», який пройшов на базі Шепетівського професійного ліцею 20 жовтня, - «Якісне навчання – основний чинник формування професійного та конкурентоспроможного робітника». Метою семінару було вивчення шляхів покращення якості навчання кваліфікованих робітників.

Зранку ліцей в методичному кабінеті радо зустрічав і вітав учасників семінару- викладачів та майстрів виробничого навчання із професії «Столяр» ПТНЗ області – Старокостянтинівського професійного ліцею, Хмельницького професійного училища №4, Лісоводського, Камянець-Подільського, Понінківського та Волочиського промислово-аграрного професійних ліцеїв.



Варто зазначити, що у Шепетівському професійному ліцеї з професії «Столяр» готують учнів четверо інженерно-педагогічних працівники з відповідною професійною освітою та педагогічною компетентністю, але в основному це представники прекрасної статі людства – жінки, тому ми раді були, коли до нас завітали чоловіки.

Зустрів учасників семінару вітальним словом в. о. директора ліцею М. С. Більчук. Він ознайомив присутніх з історією ліцею, його традиціями та навчально-матеріальною базою, контингентом учнів, організацією методичної роботи, розповів про головні засади діяльності педколективу у формуванні конкурентоспроможних робітників. Поділився також із колегами про гострі нагальні проблеми закладу та досягнення в межах регіону та області.

Важливою частиною семінару стала презентація професії «Столяр» в Power Point, яка продемонструвала якісну роботу кафедри столярів ліцею, роботу учнів в майстернях та на виробництвах міста, організацію позакласної роботи – конкурси професійної майстерності, тижні професії тощо.

Методичний ринг з обміну досвідом пожвавив роботу семінару. Після виступів методиста ліцею Васик М. В., викладачів та майстрів виробничого навчання нашого навчального закладу, які поділились власним досвідом організації якісної роботи з учнями, почалось активне обговорення нагальних проблем сьогодення, пов’язаних із деревообробною промисловістю. Кожен поділився методами та прийомами педагогічної діяльності, які сприяють якісному навчанню.



Органічним продовженням методичного рингу був відкритий урок професійно-теоретичної підготовки на тему «Виробництво гнутих та гнуто-клеєних деталей» з предмету «Технологія столярних робіт», який давала викладач, старший майстер ліцею Кучер С.Є., продемонструвавши впровадження інтерактивних методів навчання, роботу в групах, застосування інформаційно-комунікативних технологій у канві уроку.

Учасники семінару, завдяки організації адміністрації ліцею, мали можливість відвідати з екскурсією ВАТ «Шепетівський ДОК», де ознайомились із технологією виготовлення шпону, відвідали навчальну дільницю нашого навчального закладу.

Звичайно, проблемний семінар не вирішив всі нагальні проблеми ПТНЗ, але відкрив нові можливості та грані педагогічної діяльності для впровадження інноваційних технологій в професії «Столяр», чого від нас вимагає час.

М. В. Васик, методист Шепетівського професійного ліцею
Категорія: Навчально-виробнича робота | Переглядів: 1273 | Додав: proflicey020