Вівторок, 23.04.2024, 09:49 | Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід
Головна » 2012 » Лютий » 1 » Наша професія – наша гордість!
14:42
Наша професія – наша гордість!
Професія – гордість,
Професія – гідність,
Професія – щастя людського основа.
Їх всім дає нам училище рідне,
І кожна –
потрібна,
сучасна,чудова…
Василь Гей


Обробка деревини – одне з якнайдавніших ремесел, освоєних людиною. Розвиваючись впродовж багатьох століть, передаючись від покоління до покоління, мистецтво робіт по дереву удосконалювалось, збагачувалось досвідом і національними традиціями.

В сучасних умовах всі операції, пов’язані з обробкою деревини, виконуються на високопродуктивних верстатах різних конструкцій та ручним електроінструментом. Людина, яка хоча б раз майструвала з легкого піддатливого матеріалу деревини, не залишиться байдужою до цієї справи. Дехто вважає, що стати столяром, верстатником деревообробних верстатів не важко. Мовляв, береш рубанок чи стамеску, або ж ввімкни верстат, і через деякий час у твоїх руках з'являється потрібний виріб. Це хибна думка. Праця столяра, верстатника деревообробних верстатів важка, кропітка, творча, яка вимагає ґрунтовних знань із загальноосвітніх предметів, таких як – фізика, хімія, креслення, математика, трудове навчання, малювання, а також спец дисциплін.

На даний час в нашому навчальному закладі навчається дві групи з професії "Столяр, верстатник деревообробних верстатів" – група №22 ІІІ курсу та група №32 ІІІ курсу.

Знання своєї справи – запорука успіху подальшої роботи. Учні мали можливість продемонструвати свої знання майбутнього фаху 18.01.12р., коли в групі №32 з професії "Столяр, верстатник деревообробних верстатів" проводилась Державна підсумкова атестація. Підсумкова атестація проводилась в два етапи – перший етап – комп’ютерне тестування; другий етап – розрахунок та заповнення карти технологічного процесу виготовлення деталей столярних та меблевих виробів. Учні поставились до ступеневого захисту відповідально і всім було присвоєно ІІІ розряд з професії "Столяр".

Варто зазначити, що учні, майстри виробничого навчання, викладачі спецпредметів даної професії беруть активну участь в підготовці та проведенні професійних тижнів, конкурсів профмайстерності, виставці творчих робіт учнів та в загальноліцейних та обласних методичних та виховних заходах.

Так 20 жовтня 2011 року на базі нашого навчального закладу був проведений обласний проблемний семінар для інженерно-педагогічних працівників з професії " Столяр" на тему: "Якісне навчання – основний чинник формування професійного та конкурентоспроможного робітника», де кафедра столярів взяла активну участь.

Виробниче навчання та виробничу практику учні проходять на базовому підприємстві ПрАТ об'єднання "Прогрес". Учні під час виробничого навчання і виробничої практики ознайомлюються з новітнім обладнанням та інструментами іноземних фірм, новими клейовими матеріалами, матеріалами для опорядження, кріпильною та декоративною фурнітурою. Для проходження виробничої практики нам також надають учнівські робочі місця ДП "Шепетівський ремонтний завод", ПП"Амека", ПП"Гурінович", ТОВ"Славутичрембуд", Ізяславська меблева фабрика.

Багато учнів – випускників залишаються працювати на тих підприємствах, де проходять практику. На ПрАТ об'єднання "Прогрес" працюють наші випускники: Гамідов Р., Баклага В., Дудар В., Черв'яков С., Мішковець А., Якобчук О., Ребекевша А., Руштин А., Савчук Р., Наумов А., на ДП"Шепетівський ремонтний завод" – Деренчук І., Кожан М., Басюк М.

Частина випускників здобувають освіту у вузах України. Це такі учні: Савчук І., Верхогляд Б., Гапонюк П., Якобчук О., Островський І., Мішковець А.

Особливо хочеться розповісти про випускника нашого ліцею 2005, року, Міщука Дмитра Володимировича. Закінчивши наш ліцей з відзнакою, Дмитро Володимирович вступив до Кременецького лісотехнічного коледжу. Закінчивши навчання в Кременецькому лісотехнічному коледжі з відзнакою, він вступив до Львівського лісотехнічного університету на кафедру "Деревооброблювальні технології".

В даний час він працює майстром виробничого навчання і викладачем спец предметів з професії "Столяр, верстатник деревообробних верстатів". Дмитро Володимирович на високому рівні володіє теоретичним матеріалом і з великим задоволенням передає свої знання учням. Він є хорошим наставником у вихованні молоді, чудовим колегою і другом. Недарма учні тягнуться до нього, бо поважають як людину. Дмитро Володимирович є гарним прикладом усім випускникам професії "Столяр, верстатник деревообробних верстатів".

Питання працевлаштування завжди було і залишається актуальним в нашому навчальному закладі. Тому випускники уже сьогодні підписують угоди на працевлаштування: ПП "Гурінович" – Костюк О., ПрАТ "Прогрес" – Базелюк О., Корнійчук Р., Рябий С., Рудик С., ТОВ "Славутичрембуд" – Кужель Б., адже всім відомо, що «готуй сани влітку, а воза взимку».

Важливим залишається питання профорієнтації. Майстри виробничого навчання та викладачі професійно-теоретичної підготовки спрямовують усі свої зусилля для того, щоб зберегти контингент учнів та набрати нових учнів. Так у 2012 – 2013 н. р буде проводитись набір:

- з освітою 9 класів з терміном навчання 3 роки з професії "Столяр, верстатник деревообробних верстатів";

- з освітою 11 класів з терміном навчання 1,5 роки з професії "Столяр ".
Запрошуємо всіх бажаючих на навчання у нашу велику дружну родину, щоб отримати сучасну і цікаву професію "Столяр, верстатник деревообробних верстатів".

Щербан Н. Т., майстер виробничого
навчання та викладач спецдисциплін гр.. №32.
Категорія: Навчально-виробнича робота | Переглядів: 1093 | Додав: proflicey020