П`ятниця, 29.03.2024, 10:47 | Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід
Головна » 2009 » Вересень » 25 » Наркотики і здоров’я
09:25
Наркотики і здоров’я
Н а Р К о Т и k u
Останні п'ять років в Україні спостерігається небачене зростання наркоманії. Сьогодні наркозалежність поступово «молодіє», середній вік людей, що вживають нелегальні наркотики, стабільно знижується.
 
За даними МВС, на сьогоднішній день офіційно налічується близько 500 тис. наркоманів, з них 171,6 тис. вживають наркотики регулярно. При цьому близько 5 тис. наркозалежних не досягли 18 років. Найбільш всього наркозалежних проживають в південних областях країни. 

Найбільш уражена наркоманією Дніпропетровська, Донецька, Луганська, Запорізька області, Автономна Республіка Крим і Київ. Але реальна кількість наркоманів, на думку експертів, може бути в 10 разів вище. 

Статистика ще тривожніша: в Україні вживають важкі наркотики близько 550 тис. чоловік. Щорічна кількість наркоманів в нашій державі, за даними МВС, збільшується в середньому на 5-10%. 

Треба відмітити, що для більшості споживачів наркотиків зараз дуже актуальна проблема якості продукту. Мало того, що самі наркотики небаченими темпами гробили здоров'я і психіку наркомана, так це негативна дія ще і посилюється їх низькою якістю.

Іншою хворобливою проблемою є те, що в більшості регіонів України через відсутність державного фінансування не забезпечено лікування наркохворих. В Україні для них існує близько 7 тис. лежачих місць, одночасно на обліку в медичних установах знаходиться 72 тис. таких людей, на обліку в органах внутрішніх справ як вже повідомлялося – 154 тисячі. 

Останнім часом багато фахівців приходять до висновку, що звичний спосіб боротьби з наркоманією, коли головна увага приділяється поліцейським заходам, – неефективний. У багатьох розвинених країнах, де в боротьбу з наркобізнесом вкладаються величезні засоби, вживання наркотиків стабільно зростає. Єдиний спосіб протистояти наркоманії – сильна і гнучка система профілактики поширення наркоманії і соціальної реабілітації людей, що вживали наркотики.

Те, що наркоманія в Україні зростатиме, не викликає сумніву. Розширюватиметься круг споживачів героїну, в основному за рахунок підлітків трьох груп: дітей багатих батьків, підлітків з кримінальною спрямованістю і підлітків, що живуть в районах, прилеглих до центрів продажу героїну. 

Недивно, якщо скоро ми взнаємо, що більше 10% школярів, пробували героїн. Рівень вжитку марихуани швидше за все стабілізується (далі зростати вже нікуди).

Для чого ж почали використовувати наркотичні засоби? Здавна люди помітили, що деякі речовини полегшують біль, тому й використовували їх при лікуванні різних хвороб. Зокрема, під час хірургічних операцій важливо було, щоб хворий не рухався і не відчував болю. Назвали такі речовини наркотиками.

Наркотичні речовини одурманюють людину; швидко з’являються звикання, залежність від них.

При одноразовому вживанні наркотику виникає одурманення, а при систематичному – залежність людини від нього. Така залежність називається наркоманією – хворобою, викликаною вживанням наркотиків.

Людина, як правило, хворіє з різних причин. Важко уявити, що хтось хоче захворіти на грип, туберкульоз чи виразку шлунку. А от наркотик - за власним бажанням. Отже, від кожного залежить: стати наркоманом чи ні.

А починається це, як правило, через необізнаність: люди не знають, якими будуть наслідки вживання наркотику.

Чому підлітки вдаються до наркотику? Іноді через цікавість, часом не можуть відмовитися від пропозиції однолітків чи старших. Інколи вони очікують від вживання наркотиків обіцяних приємних відчуттів: «Дістають» і настанови батьків та конфлікти з ними. Часто у дівчат і хлопців виникає бажання підтвердити свою дорослість прийняттям «сміливих», «самостійних» рішень, бути «таким, як усі». Вони хочуть позбутися нудної буденщини, забути про невдачі у школі, труднощі у спілкуванні з друзями.

Той, хто постійно вживає наркотики, стає наркоманом. Доза шкідливої речовини поступово збільшується. У наркомана змінюються нервова система та психіка. Без наркотику він уже не може жити. Щоб знайти дозу, наркоман здатний на будь-який злочин. Людина стає байдужою до всього, крім наркотику.

З кожним днем організм наркомана слабшає, у нього уражаються важливі органи – мозок, серце і судини, печінка. Позбутися залежності від наркотиків можна за підтримки близьких, друзів за їх розуміння і співчуття. Це потребує вольових зусиль, наполегливості, палкого бажання повернутися до нормального життя.

Щоб не стати залежним від наркотиків, не забувай, що ти сам обираєш свою життєву дорогу. Якщо не можеш упоратися зі своїми проблемами, попроси допомоги батьків, учителя, лікаря, психолога, друзів.

П А М ‘ Я Т А Й :
  • Тривалість життя наркомана різко скорочується. Смерть настає через 4-5 років після початку вживання наркотиків.
  • Наркоманія – дуже важка хвороба. Вилікувати її можна лише у спеціальних клініках.
  • Залежність від наркотиків може сформуватися після першого вживання.
  • Кажи «Ні!» на пропозицію закурити, випити, спробувати наркотик будь-кому – батькам, братові, сестрі, другові, приятелеві.
  • Про яке ти майбутнє мрієш

Цигольнік Ліза



Завантажити 1 частину відео
Завантажити 2 частину відео
Завантажити 3 частину відео
Категорія: Кабінет психологічної служби | Переглядів: 2191 | Додав: olegsda