П`ятниця, 19.04.2024, 17:04 | Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід
Головна » 2013 » Квітень » 29 » Майстер і п'ятнадцять ліцеїстів
10:35
Майстер і п'ятнадцять ліцеїстів
Торік на виставці «Юність твоя, Поділля», що її приурочили річниці Хмельниччини, чимало відвідувачів буквально губили свої очі на виробах учнів Шепетівського професійного ліцею. Полонили з любов'ю виготовлені кімнатні меблі — приліжкові тумбочки, ручної роботи декор для . оздоблення кімнат. Дехто навіть цікавився, чи змогли б умільці виконати індивідуальне замовлення? І тоді відповідав майстер Дмитро Міщук, мовляв, ми тільки-тільки втілюємо у життя свою мрію, що разом і вчимося... А взагалі можемо, і не підведемо!

А таки так. Дмитро — вихованець ліцею. Учнем вирізнявся виваженістю і кмітливістю, просто-таки нестримним потягом до майстрування. У ліцеї навчають на столярів-верстатників деревообробних верстатів. Випускник отримує дві виробничі професії. Але викладачі переконалися, що руки в їхнього учня лежать до чистої деревини: липи, ясена, вільхи — українського червоного дерева, на яке американські лікарі накинули око, бо чиста деревина має потужну силу проти страшної хвороби. А наші майстри досягають таких кольорів та відтінків, куди тому заморському червоному дереву братися. І коли ліцеїст Міщук клав руку на деревину, як мені розповідав директор навчального закладу Олег Окунєвський, «деревина тепліла у його руках і усміхалася». Дмитро закінчив ліцей, відтак — Кременецький лісотехнічний коледж, що на Тернопільщині, нині заочник профільного вишу. Запросили майстром у ліцей.

Торік влітку він створив гурток «Деревообробник» із ліцеїстів старшої групи, відтак до них прилучили першокурсників. Вибрав із загалу тих, хто тягнеться до обробки деревини і зголосився навчати у позаурочний час.

Виставка у Хмельницькому — зірковий екзамен. Після цього гуртківці на громадських засадах полагодили двері, вікна до зими. Відтак запропонували дирекції виробити корпусні меблі у гуртожиток. Спочатку зробили нові одноярусні та двоярусні приліжкові тумбочки, полагодили робочі столи, стільці. А коли в ліцей завезли фурнітуру та інші матеріали — майстер з гуртківцями виготовили для педкабінету нову книжкову шафу, два столи, чотири лавки, а в кабінеті природничо-математичних дисциплін замінили усі кришки на учнівських столах, столах викладачів. Саме у цей час між гуртківцями виникло внутрішнє суперництво: хто краще фурнітуру підбере, декорує виріб... Ось який потяг і стимул проявився в ліцеїстів на майстерність та якість! Зрештою, це впевнений шлях до високого професіоналізму, творчої мислі.

У ліцеї переконані, що в гуртку — тільки талановиті ентузіасти і кілька разів називали серед інших учнів випускного класу Василя Климюка та першокурсника Сергія Цибізова. Власне, майстер пропонує перспективу кожному випускникові. Одним радить підвищувати свій фах у технологічному коледжі з обробки деревини, шлях, що його сам пройшов, а іншим... Косівське училище з прикладного і декоративного мистецтва пропонує.

Цікаво, найбільш кмітливих ліцеїстів, які на практиці засвідчили високі знання, вправно працювали за верстатами, вже замовили з Хмельницького, шепетівські підприємства, а також з сусідніх міст, в яких є деревообробні цехи.

— Очевидно, маєте якісь проблеми, клопоти? — запитав Олега Окунєвського.

— Щоб у нас без проблем?! Може, на краще! — вигукнув.

Передусім виникає проблема матеріалів. Ліцеїсти на практиці заробляють гроші. Половину сум підприємства переказують на рахунок навчального закладу. На ці кошти закуповують деревину, стружкову плиту, фурнітуру, лаки... Забезпечують потрібним для творчості «Деревообробник». Відтак 15 ентузіастів-ліцеїстів виконали ' у рідному училищі робіт на кілька тисяч гривень. Ось така дяка за науку! А головне, що на виробництва прийдуть затребувані фахівці верстата і вмілої руки.

— Додайте, що з наших випускників дехто навчається у Польщі, чимало пішло за фахом у технологічні виші, а дехто прагне на науковому рівні вирощувати ліси, — з гордістю закінчив нашу з ним розмову директор Олег Окунєвський.

«Подільські вісті», 23 квітня 2013 р., № 61-62, ст. 4
Категорія: Наші досягнення | Переглядів: 723 | Додав: proflicey020