П`ятниця, 29.03.2024, 10:04 | Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід
Головна » 2012 » Квітень » 5 » Кравець – це талановиті руки і обов’язково витончений дух
09:13
Кравець – це талановиті руки і обов’язково витончений дух
В світі багато професій
Одна з них – кравець.
Її усюди шанують, бо він не просто митець.
Він творить людину,
Він бачить її почуття,
На тканині відтворить картину,
Картину людського життя.
Ми ніким не замінні у світі.
Професія наша значна.
І в кожному навіть столітті.
Ніколи не зникне вона.
Кравцова Катерина


В усі часи у суспільстві панували певні погляди, смаки, художнє уявлення про одяг. І все це пов’язано з професією кравця. Вона є однією із найсучасніших і найнеобхідніших людям професій. Результатом праці кравця є одяг: жіночий, чоловічий, дитячий, зимовий, літній і демісезонний, верхній і легкий.

Цікаво порівняти професію кравця колись і тепер. В давні часи одяг шила одна людина – кравець. Отримавши замовлення від клієнта, він повністю виготовляв виріб, починаючи від зняття мірок і закінчуючи пришиванням ґудзиків. До обов’язків сучасного кравця входить виготовлення індивідуальним методом виробу легкого одягу, верхнього одягу, білизни, трикотажних виробів. Кравець може працювати за індивідуальним замовленням. Але працює він в бригаді спільно з закрійником, швачками-мотористками і швачками-ручницями.

Професія кравця – це втілення краси, сучасного художнього стилю. Кравець може допомогти знайти свій стиль, свою модель, дати ділову пораду щодо вибору одягу. Треба зазначити, що швейне виробництво є одним з найскладніших і трудомістких. Доля ручної праці на допоміжних операціях перевищує 80 відсотків, незважаючи на те, що швейне виробництво достатньо оснащене сучасними машинами, напівавтоматами і автоматами, які полегшують працю кравців і швачок. Це, в першу чергу, обумовлено тим, що одяг, як предмет першої необхідності дуже і дуже різноманітний. Крім великої кількості загальних вимог, що ставляться до одягу: простота, вишуканість, гарний зовнішній вигляд, відповідність своєму призначенню, задоволення естетичних потреб людей, міцність, надійність в експлуатації, здатність зберігати форму у процесі носіння, ремонтоздатність, гігієнічність тощо, він має відповідати ряду вимог,що визначаються уподобаннями, смаком, модою і постійно змінюються.

Для того, щоб досягти певного рівня і набути кваліфікації, в нашому ліцеї учні мають змогу отримати певні практичні навики при виготовленні одягу, як в масовому так і в індивідуальному пошиттю; та основи теоретичних знань з професії. Це такі як технологія виготовлення одягу, конструювання та моделювання, спеціальний малюнок тощо.

Починаючи з першого курсу учні мають змогу проявити свої творчі здібності починаючи від простого до складного. Наприклад:

- комплект столовий з скатертиною та серветками оздоблені ручною вишивкою або вишивкою стрічками, аплікаціями. А на при кінці першого курсу можуть виготовити вишукані нічні сорочки з пеньюарами та пижами.
-
На другому курсі учні можуть втілити свої творчі задуми на папері, вивчаючи предмет спеціального малювання, розробити конструкцію, продумати технологію обробки та виготовити виріб на уроках виробничого навчання.

Пріоритетом навчання є те, що учні бачать як їхні задуми втілюються в життя. Тобто, починаючи з вибору моделі, крою, проводячи примірки набувають більших навиків для подальшої праці з клієнтами.

Закріпити свої знання та навики учні мають змогу проходячи виробничу практику на підприємствах та в ательє під керівництвом досвідчених майстрів. Так на даний час учні третього курсу проходять виробничу практику на великих швейних підприємствах в місті Хмельницькому швейна фабрика «Хмельницьклегпром», в місті Полонне на ТОВ «Траузес Фекторі» де мають змогу працювати в бригадах при масовому пошитті . Також вони ознайомлюються з новітнім обладнанням іноземних фірм, швейними машинами автоматичної та напівавтоматичної дії (дані машини самостійно обшивають коміри, манжети, пати; обробляють та пришивають кишені, вшивають рукава в пройми тощо). Для проходження виробничої практики нам також надають учнівські робочі місця і ательє міста «Марі Тан», «Золота ігла», «Силует», в смт.Лісові Гринівці «Францішек-В», в місці Старокостянтинів ПП Гудим.

Багато учнів – випускників залишаються працювати на тих підприємствах, де проходять практику. В смт.Лісові Гринівці «Францішек-В» працюють наші випускники: Огнівчук О., Зайцева О.. Бедрик О.. В місті Полонне «Траузеф Секторі» - Трофимчук В., Трофимчук Н., Вознюк Т., Оксюковська І., Новохацька О., Самкова І., Скотенюк С..

Наші випускники мають змогу продовжити навчання в вищих навчальних закладах. Так як наш навчальний заклад заключив договір з Калинівським технологічним технікумом про вступ випускників за результатами тільки співбесіди без здачі вступних іспитів, цю можливість використали деякі наші випускники: Хромагіна Ганна поступивши одразу на 3 курс здобула спеціальність – конструктора легкої промисловості і на даний момент працює в місті Хмельницькому. Трофимчуки Валя та Наташа – також поступили на 3 курс тільки на технологів легкої промисловості і працюють в місті Полонне по спеціальності.

Випускниця Міхалець Леся продовжує здобувати освіту в Харківській академії і мріє стати викладачем спецдисциплін. Краснов Богдан – вступив до Хмельницького інституту конструювання та моделювання одягу по спеціальності «Дизайн».

Важливим залишається питання профорієнтації.
І зараз настала пора приймати рішення щодо свого майбутнього. Адже можна піти у вищі навчальні заклади та здобути корисні знання й розширити свій кругозір, а можна прийти до нас та здобути практичні фахові навички та досвід, якого бракує іншим і відразу по закінченні влаштуватись на роботу й відчути незалежність від батьківського гаманця.

Так у 2012-2013н.р. буде проводитись набір:

- з освітою 9 класів з терміном навчання 3 роки з професії «Кравець».

Запрошуємо всіх бажаючих на навчання у нашу велику дружню родину, щоб отримати дуже важливу професію «Кравець».



Категорія: Навчально-виробнича робота | Переглядів: 2165 | Додав: proflicey020