П`ятниця, 26.04.2024, 10:59 | Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід
Головна » 2012 » Березень » 1 » Краща у світі мета – стати хорошою людиною
14:39
Краща у світі мета – стати хорошою людиною
Краща у світі мета – стати хорошою людиною
Цицерон




Життя, як вода у річці, то плавно тече поміж берегами, то високими хвилями повеней несе у безвість, а то малим струмком ледь-ледь тече по дну.

Втриматись у човні, зберегти віру і надію, красу душі - то справжнє мистецтво. Людина, скільки пам’ятає себе, все прагне заглянути в майбутнє, визначити і окреслити його обриси. Цицерон говорив: «Краща у світі мета – стати хорошою людиною». Якщо людина живе, щоб приносити людям добро, то й оцінює себе на рівні своєї людяності. Вона ставить собі мету, гідну людини.

Про таку людину, жінку, матір, дружину, колегу і подругу піде мова. Людину, життєва мета якої спрямована на добро, щастя, успіх та творчість.

Молодою, красивою дівчиною у 1998 році Олена Олегівна Ляска прийшла працювати у Шепетівський професійний ліцей завідуючим гуртожитком. Згодом стала викладати біологію та географію. А з 2006 року вона є ще й соціальним педагогом.
Щоб бути хорошим педагогом, потрібно бути хорошою людиною. Такою і зарекомендувала себе на посаді наша Олена Олегівна: високоосвічений працівник з широким кругозором, всебічним пізнанням в самих різних областях.

Педагог, який із повагою ставиться до учня як до особистості, яка стоїть на одному з ним рівні, навчить її набагато краще, ніж педагог, який і досі ставиться до учня як до об’єкта свого педагогічного впливу – ця думка є провідною у житті Ляски О. О. Її життєве кредо: «Виховуючи та навчаючи інших, ми виховуємо і вчимо перш за все і самих себе» принесло їй безмежне море дитячих усмішок та батьківських подяк, не залишилося і поза увагою керівництва: тому Олена Олегівна Ляска була неодноразово нагороджена грамотами Хмельницької обласної державної адміністрації Управління освіти і науки України.

Поєднувати роботу соціального педагога та викладача дуже не просто, але ця людина, на диво, все встигає у своєму житті – і її праця приносить плоди: у 2004 році учениця Ляски О. О. Литвинова Ірина була нагороджена дипломом І ступеня в проекті «Неформальна екологічна освіта та виховання «Яскраві іскорки», а у 2008 році , у 2011 році її учень Рибачук Юрій представляв Шепетівський професійний ліцей у заочному конкурсі наукових робіт МАН роботою на тему: «Дослідження та оцінка екологічного стану природного середовища Хмельницької області».

Милосердя, доброта, чуйність, співпереживання і щиросердечність, уміння розділити чужий біль, вчасно підтримати у тяжку хвилину, розрадити в горі й біді, вислухати та допомогти – всіма цими рисами наділена Олена Олегівна й керується ними у своїй нелегкій праці соціального педагога. А ще вона активно пропагує здоровий спосіб життя серед учнів нашого навчального закладу, тому у 2009 році отримала Сертифікат тренера «Просвітницька робота з населенням з питань репродуктивного здоров’я і планування сім’ї», а у 2011 році – Сертифікат «Разом до здоров’я» у канадському Проекті покращення планування сім’ї та репродуктивного здоров’я в Україні.
Особливу увагу в своїй роботі Олена Олегівна приділяє соціально сприятливому середовищу, в якому перебуває учень, бо так важливо знайти до кожного з них особливий підхід. Саме тому вона була ініціатором створення та облаштування в стінах професійного ліцею кімнати релаксації для учнів та педагогів. Затишно та професійно облаштувала свій робочий кабінет, який у 2009 році посів ІІ місце у регіональному етапі огляду-конкурсу кабінетів соціально-психологічної служби ПТНЗ у Хмельницькій області.
Це людина, яка велику роль у своєму житті відводить поняттю «самоосвіта», бо саме вона є необхідною умовою професійної діяльності педагога. Керуючись цим, зараз Ляска Олена Олегівна здобуває третю вищу освіту в Університеті менеджменту освіти за спеціальністю «Управління навчальним закладом» в місті Києві, успішно закінчила курси-тренінг за навчальною програмою «Intel: Навчання для майбутнього».

Дуже багато фантазії, любові, професіоналізму ця чарівна жінка вкладає в кожну свою справу, в роботу вцілому. В неї завжди виникає безліч цікавих ідей та пропозицій. Вона є автором ряду статей міської періодики, науково-методичного вісника НМЦ ПТО ПК у Хмельницькій області «Професійна освіта», працює над магістерською роботою на тему: «Огранізаційно-педагогічні засади діяльності керівника професійно-технічного навчального закладу з родинами учнів, схильних до правопорушень».

У 2011 році Олена Олегівна у співавторстві з Каспрік Н. М., завідуючим відділом Хмельницького ПКДЕМР, уклали та видали методичний посібник «Соціально-психологічні умови підвищення педагогічного потенціалу родини», за який вона у січні 2012 року була нагороджена дипломом ІІІ ступеня за участь в обласній педагогічній виставці «Освіта Хмельниччини на шляхах реформування».

Але, все ж таки, перш за все вона жінка. А жінка – це домашнє сонце, променів тепла і ласки якого повинно вистачати на всю сім’ю, адже щастя зовсім поряд, тільки треба його відчути серцем і душею, навчитися цінувати те, що маємо від Бога, від батьків, від землі рідної. А ще вона – чудова мама, зразкова дружина й вірна подруга.

Отож напередодні такого прекрасного свята ніжної половини людства від імені адміністрації Шепетівського професійного ліцею вітаємо нашу колегу та зичимо професійних успіхів, натхнення у розпочатих справах та не зупинятись на досягнутому.

Марина Васик,
методист Шепетівського професійного ліцею
Категорія: Вітання | Переглядів: 9687 | Додав: proflicey020