Неділя, 05.05.2024, 10:07 | Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід
Головна » 2013 » Лютий » 27 » Консультує юрист з теми: «Охорона праці неповнолітніх за трудовим законодавством»
12:56
Консультує юрист з теми: «Охорона праці неповнолітніх за трудовим законодавством»
У законодавстві про працю значне місце приділено праці молоді. Норми, які регулюють працю молоді, виділені у спеціальну главу Кодексу Законів про Працю України, яка має назву "Праця молоді". Але відповідно до законодавства існують і додаткові норми, пов'язані з регулюванням праці молоді, спрямовані на забезпечення нормального фізичного та розумового розвитку неповнолітніх, зайнятих у суспільній праці, охорону їх праці, створення необхідних умов для подальшого підвищення загальноосвітнього рівня і професійної підготовки.

Працевлаштування неповнолітніх відповідно до чинного законодавства України про працю обов’язково здійснюється на підставі письмового трудового договору лише після попереднього медичного огляду.

Вік, з якого допускається прийняття на роботу – 16 років. Якщо неповнолітньому 14 або 15 років – на роботу можна влаштуватися лише, як виняток, за згодою одного із батьків або особи, що його замінює. Робота повинна виконуватись тільки у вільний від навчання час. Якщо неповнолітньому ще не виповнилось 16 років і при прийнятті на роботу від нього не вимагають дозволу батьків на працевлаштування – така праця є незаконною.

Згідно з чинним законодавством України про працю тривалість робочого часу для неповнолітніх є скороченою.

Робочий час не повинен перевищувати:
- 36 годин на тиждень, якщо неповнолітньому від 16 до 18 років;
- 24 години на тиждень, якщо неповнолітньому від 15 до 16 років;
- 24 години на тиждень, якщо неповнолітньому від 14 до 15 років (якщо працює в період канікул).

Якщо неповнолітній працює протягом навчального року у вільний від навчання час, його робочий день не повинен перевищувати:
- 18 годин на тиждень, якщо неповнолітньому від 16 до 18 років;
- 12 годин на тиждень, якщо неповнолітньому від 15 до 16 років:
- 24 години на тиждень для учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул.

Діти, які працюють, мають право на щорічну відпустку тривалістю 31 календарний день у зручний для них час. У перший рік роботи відпустка може бути надана до настання шестимісячного терміну безперервної роботи на підприємстві, в установі, організації.

Діти, які працюють і продовжують навчання, мають право на додаткові оплачувані відпустки, які надаються їм для складання іспитів.

Використання праці дітей на важких роботах, роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці, а також залучення до нічних, надурочних робіт і робіт у вихідні дні – заборонено законодавством України.

Якщо неповнолітньому від 16 до 18 років, у нього є бажання і можливість працювати у вільний від навчання час, то можна звернутись до Центру зайнятості населення, де запропонують працевлаштування відповідно до встановленої броні на підприємствах.

Якщо неповнолітньому від 15 до 16 років, до Центру йому необхідно звернутись разом із батьками.

Згідно з чинним законодавством служби у справах дітей мають право перевіряти умови роботи працівників, молодших 18 років, на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від їх форм власності, у разі надходження нарікань від неповнолітніх та їх батьків на адміністрацію підприємств.

Звільнення працівників, молодших 18 років, з ініціативи адміністрації допускається, крім додержання загального порядку звільнення, тільки за згодою служби у справах дітей. Батьки а також службові особи мають право вимагати звільнення неповнолітнього, якщо продовження роботи загрожує здоров’ю неповнолітнього або порушує його законні інтереси.

Підготувала Дарія Шиліна,
юрисконсульт ліцею
Категорія: Навчально-виробнича робота | Переглядів: 725 | Додав: proflicey020