Вівторок, 21.05.2024, 17:04 | Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід
Головна » 2016 » Лютий » 28 » Каятися добре, але не робити зла ще краще
14:56
Каятися добре, але не робити зла ще краще
У нашій країні склалась надзвичайно загрозлива динаміка правопорушень серед неповнолітніх, які все частіше скоюють кримінальні проступки і тим самим стають на злочинний шлях.

Найбільш поширеними злочинами серед неповнолітніх є крадіжки. Найчастіше викрадають жіночі сумочки і мобільні телефони, хоча останнім часом «популярністю» користуються набагато дорожчі речі — автомобілі. При цьому правопорушники часто використовують силу: вступають у бійку, заподіюють тілесні ушкодження. Неприємне здивування викликає те, що фізичним насильством не гребують і дівчата, які віднедавна теж стали фігурантами кримінальних проваджень.

Причиною підліткової злочинності найчастіше є неналежний догляд за дітьми батьків або їхня відсутність. Загальне зниження рівня життя, неблагополуччя сімей, які з втратою прибутку втрачають і моральні цінності, відсутність нормальних побутових умов — все це призводить до того, що діти, прагнучи жити так, як усі, намагаються досягти цього шляхом вчинення злочинних дій. Крім того, згубний вплив на неповнолітніх справляє телебачення, що пропагує насильство і життя заради власного задоволення.

Побудова правової держави, громадянського суспільства повинні стати стратегічною метою нашого соціуму. Практичні кроки для вирішення цього завдання загалом будуть сприяти викоріненю злочинності неповнолітніх.

Повністю вирішити проблему злочинності поки що, не вдалось жодній країні, але існують шляхи до зменшення гостроти цієї проблеми. Зокрема, за несприятливих соціальних умов та середовища — важлива зайнятість підлітка, його участь в суспільному житті. Для подолання юридичної необізнаності — висновок очевидний, це правова освіта. За інших факторів — знову ж, освіта є основою превенції. Мається на увазі підготовка неповнолітніх до свідомого життєвого вибору на підставі передбачення наслідків того чи іншого вчинку для самих же дітей.



Так з метою попередження кримінальної поведінки неповнолітніх, з 22 по 26 лютого 2016 року у Шепетівському професійному ліцеї пройшов тиждень права та профілактики злочинної поведінки. Протягом тижня для учнів було організовано ряд заходів та зустрічей. Так учні групи № 203 зустрілися із спеціалістом служби у справах дітей виконавчого комітету Шепетівської міської ради Гайдайчуком Ю.П. Учні груп № 103 та 303 мали змогу поспілкуватися з оперуповноваженим сектору ювенальної превенції Шепетівського відділу поліції Собчуком М.М, який разом із психологом навчального закладу О.Ящук присвятили тематичну зустріч законодавству, увагу приділили Кримінальному кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення, зупинилися на відповідальності для тих, хто переступив межу закону; для юнаків були наведені конкретні випадки з життя та професійної діяльності. Зустрічі проходили у формі жвавої бесіди, адже у молодого покоління було багато запитань і запрошені гості з радістю давали на них відповіді. Викладач права Гуменюк Л.Р. нагадала учням про їхні права та обов’язки і щоб вони краще закарбувалися у пам’яті юнаки отримали просвітницькі буклети «Правовий всеобуч», який підготували викладач права Гуменюк Л.Р. та соціальний педагог Ляска О.О.

Тиждень права та профілактики злочинної поведінки виявився дуже інформаційним, змістовним. Учні ліцею отримали багато знань з питань правової культури, правового захисту, законодавства та набули певного досвіду застосування цих знань на практиці в сучасному житті, що без сумніву сприятиме попередженню правопорушень і зменшенню кількості злочинів.



Практичний психолог
Олена Ящук
Категорія: Виховна та позакласна робота | Переглядів: 461 | Додав: proflicey020