Субота, 04.05.2024, 19:46 | Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід
Головна » 2016 » Квітень » 5 » Evropa plus підтримала ПТО в Україні звернувшись до президента, голови верховної ради та до прем'єр-міністра України
11:53
Evropa plus підтримала ПТО в Україні звернувшись до президента, голови верховної ради та до прем'єр-міністра України
ПРЕЗИДЕНТУ УКРАЇНИ Порошенко П.О.
Голові Верховної Ради України Гройсману В. Б.
Прем’єр-міністру Кабінету Міністрів України Яценюку А.П.


ЗАПИТ

Верховна Рада України 4 лютого 2016 року 305 голосами народних депутатів ухвалила Закон «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансування професійно-технічної освіти» та 297 народних депутатів підтримали зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік». Цими законопроектами Верховна Рада намагалася виправити катастрофічну ситуацію, що склалася у системі підготовки робітничих кадрів через передачу видатків на їх утримання на місцеві бюджети. Ці зміни мали забезпечити видатки на професійно-технічну освіту з бюджетів міст обласного значення – обласних центрів, а оплата поточних видатків на здобуття повної загальної середньої освіти для професійно-технічних навчальних закладів здійснювати за рахунок освітньої субвенції. На ці потреби із бюджету необхідно було виділити лише 1,8 млрд. грн.

Однак, на Закони, які були проголосовані для відновлення часткового державного фінансування закладів профтехосвіти, ПРЕЗИДЕНТОМ без належного обґрунтування НАКЛАДЕНО ВЕТО, ініціатором якого виступило Міністерство фінансів України. При цьому, Президент порушив статтю 94 Конституції України яка регламентує наступний порядок: Закон підписує Голова Верховної Ради України і невідкладно направляє його Президентові України. Президент України протягом п’ятнадцяти днів після отримання закону підписує його, беручи до виконання, та офіційно оприлюднює його або повертає закон зі своїми вмотивованими і сформульованими пропозиціями до Верховної Ради України для повторного розгляду. У разі якщо Президент України протягом встановленого строку не повернув закон для повторного розгляду, закон вважається схваленим Президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений. Проекти Законів щодо зміни механізмів фінансування професійно-технічної освіти були передані на підпис Президенту 09.02.2016 р., а вето накладено 18.03.2016 р. попри порушені строки.

Суспільство обурено діями влади, які спрямовані не на реформування системи професійно-технічної освіти, а на її руйнацію. Багато міст і цілі регіони не мають коштів на утримання професійно-технічних навчальних закладів. Частина міських і обласних рад виділила тільки від 10 до 50 відсотків коштів від минулорічних обсягів фінансування. Вже майже три місяці у значній кількості навчальних закладів не виплачуються зарплати та стипендії, не забезпечується харчування дітей-сиріт, є випадки відключення постачання тепла, води та електроенергії у зв’язку з несплаченою заборгованістю існує серйозна загроза подальшого існування закладів профтехосвіти та виживання педагогічних працівників і учнів. Готується масове закриття професійно-технічних закладів під девізом оптимізації, їх нераціональне перепрофілювання, відчуження приміщень, земельних ділянок, скорочення робочих місць тощо. На сьогоднішній день вже відключаються від електропостачання профтехучилища міст Мукачева, Борисполя, Кам'янець-Подільського, Нововолинська, Ковеля, Володимир-Волинського, Конотопа, Ржищева. У таких містах як Ковель, Нововолинськ і Володимир-Волинський місцеві громади досі не взяли ПТНЗ на свій баланс, пояснюючи це нестачею коштів у місцевих бюджетах. Працівники та учні ПТНЗ, що вже доведені до крайності, вдавалися до перекриття доріг Ковель-Жовква, Київ-Чоп, Київ-Ковель-Яготин. Працівники сфери професійно-технічної освіти Волині, через критичний стан фінансування, були вимушені вдатись до перекриття траси міжнародного значення «Київ-Варшава». Обурені працівники та учні перекривають інші дороги, пікетують обласні державні адміністрації, готують загальнонаціональний страйк. Люди доведені до зубожіння.

Держава передає фінансування і управління професійно-технічними навчальними закладами від Міністерства освіти і науки України до регіональних органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, прискореними темпами іде підготовка передачі цілісних майнових комплексів навчальних закладів профтехосвіти із державної до комунальної власності, хоча це не відповідає принципам адміністративної реформи у сфері збалансованості прав і обов’язків та може призвести до повного знищення системи підготовки кваліфікованих робітничих кадрів. Реформи у системі освіти мають здійснюватися, але продумано, послідовно та поетапно, не призводити до масового знищення закладів професійно-технічної освіти. Не забуваймо: закриваємо заклади профтехосвіти – відкриваємо тюрми.

Просимо у встановлений законодавством термін надати відповіді на наступні питання:

1. Чим керувався Кабінет Міністрів України, приймаючи рішення залишити державне фінансування для вищих навчальних закладів І-ІУ рівня акредитації, випускники яких поповнюють лави безробітних і в основній своїй масі не створюють матеріальних цінностей, і позбавив фінансування робітничу зміну, без якої неможливе відродження економіки країни?

2. Чому ст.27 прийнятого бюджету України на 2016 р. прямо порушує конституційні права молоді на безкоштовне здобуття повної загальної середньої та професійно-технічної освіти та право на вибір професії і місця навчання?

3. Чому на прийняті законопроекти накладено вето, а в цей же час на утримання Національної поліції виділено додатково 2 млрд. грн?

4. Чому всі рішення про реформування профтехосвіти приймають без громадського обговорення та врахування думки роботодавців?

Генеральний продюсер Кубряк Д.К.
29.03.2016
Категорія: Новини, інформація | Переглядів: 531 | Додав: proflicey020