П`ятниця, 29.03.2024, 13:28 | Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід
Головна » 2010 » Березень » 18 » Безкоштовна професія
16:35
Безкоштовна професія

БЕЗКОШТОВНА ПРОФЕСІЯ - РЕАЛЬНО!

Основний Закон України – Конституція – гарантує людям рівні можливості у вільному виборі професії та роду своєї діяльності. На практиці це означає, що держава бере на себе реалізацію програм первинної професійної підготовки, а стосовно безробітних – здебільшого перепідготовки та підвищення кваліфікації, а також можливості вивчення передових технологій та іноземного досвіду.


На сучасному етапі стабілізації позитивних тенденцій щодо зростання обсягів та рівня зайнятості сільського та міського населення і скорочення масштабів безробіття на ринку праці м.Шепетівки та Шепетівського району залишається ряд корінних проблем, зумовлених структурною невідповідністю між попитом на робочу силу та її пропозицією у розрізі професій і спеціальностей. В структурі зайнятого населення зберігається висока частка низько-кваліфікованих працівників та працівників без освіти.


Разом з тим, у Шепетівському міськрайонному центрі зайнятості відбулися адекватні зміни щодо підходів у наданні послуг з професійного навчання як засобу сприяння працевлаштуванню та задоволенню потреб роботодавців. Вживаються ефективні заходи щодо залучення до професійного навчання осіб, які не мають професії, які не працювали більше одного року та тих громадян, хто перебуває на обліку більше шести місяців. Аналізуючи загальну роботу щодо сприяння працевлаштування населення, ще недостатньо використовуються можливості укомплектування вільних робочих місць шляхом попереднього професійного навчання безробітних.


На сучасному етапі ринок праці реформується і розвивається, набирає сили та швидкості, вимагаючи від людини конкурентоспроможних сучасних знань та якостей, наполегливості та бажання працювати. Тому кожній людині потрібно враховувати такі вимоги – якщо не самостійно, то за допомогою консультацій та порад фахівців центру зайнятості.


Професійне навчання безробітних – одна з дієвих активних форм роботи служби зайнятості, яка включає у себе професійні консультації, конкурсні відбори на замовлення роботодавців, тематичні семінари з орієнтації на ту чи іншу професією, де спеціалісти центру зайнятості з особливою увагою приймають усіх зацікавлених осіб (як молодих, так і людей з досвідом), розповідають про умови та види професійного навчання, пропонують зорієнтуватись в усіх напрямках підготовки та перепідготовки кадрів. Сьогодні служба зайнятості навчає безробітних більш ніж за 210 професіями та спеціальностями, залежно від вимог місцевого ринку праці та потреб працівників.


На місцеву навчальну базу – Шепетівський професійний ліцей (директор О.А.Окунєвський) – ми направляємо бажаючих осіб, які перебувають на обліку в центрі зайнятості, здобувати професії продавця продовольчих товарів та продавця непродовольчих товарів. Навчальна база цього закладу дозволяє також навчати чоловіків – за професією «електрогазозварник» (термін навчання – 5 місяців), «електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування» (термін навчання – 6 місяців), «слюсар-ремонтник» (термін навчання – 3,8 місяця).


Кожен слухач навчається під конкретне замовлення роботодавців та знаходить роботу за здобутою професією.


Більш високу ефективність працевлаштування наших безробітних після завершення навчання дають нові методи та напрями роботи, такі як стажування, індивідуальна форма навчання та курси цільового призначення безпосередньо на підприємстві. Навчання на підприємстві дає найкращий результат, що включає у себе вивчення безробітним новітньої технології та нової техніки, сучасних напрямів виробництва під керівництвом досвідчених майстрів.


Наприклад, на виробничій базі ВАТ «Майдан-Вильський комбінат вогнетривів» (голова правління О.Г.Топчій) було організовано курси цільового призначення за напрямами «Нові методи укладання цегли-сирцю» та «Нові методи укладання готової продукції на цегельному заводі», де було задіяно понад 30 осіб, що вивчали передові технології та були працевлаштовані на дане підприємство.


КБМП «Промжитлобуд» (директор А.П. Павлюк) за підтримки начальника відділу кадрів А.Ф.Дзізінківського приймав на своїй базі молодих учнів за професією «тесляр», «штукатур», «лицювальник-плиточник», «маляр», де безробітні громадяни опановували нову для себе професію, що є актуальною на ринку праці міста і ра-йону а також підвищували рівень своєї кваліфікації.


На виробничій базі ПП «Врожай-Агро-1» (директор М.Ф.Дорощук) було організовувано індивідуальне навчання громадян за професією «слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування». Слухачі вивчали нову професію з новими підходами до неї та готувались до початку весняно-польових робіт.


Вивчаючи нові напрями та технології, що застосовуються у тих чи інших галузях сільського господарства, ТОВ «Овочевий дім Поділля» (директор О.П.Мугиль), що є підрозділом корпорації «Сварог Вест Груп» (голова правління А.А.Гордійчук) організував курси цільового призначення за напрямом «Агротехнічні заходи підвищення врожайності овочевих культур», де були за-діяні громадяни, що працювали у сільському господарстві на різних напрямах його діяльності, та, використовуючи свій досвід, мали можливість здобути більш новий та дієвий досвід інших країн у сфері підвищення врожайності різноманітних культур.


Як видно, роботодавці для міськрайонного центру зайнятості є важливими стратегічними партнерами, і тісна співпраця допомагає нам у розв’язанні проблем навчання та працевлаштування наших клієнтів.


В.ДУДЧЕНКО,
начальник відділу активної підтримки безробітних.


Категорія: Навчально-виробнича робота | Переглядів: 1141 | Додав: olegsda