Середа, 24.04.2024, 12:01 | Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід
Головна » 2012 » Листопад » 9 » 9 листопада - день української писемності та мови
15:19
9 листопада - день української писемності та мови
Безмежна сила слова
Ну що б, здавалося, слова...
Слова та голос –
Більш нічого.
А серце б’ється – ожива,
Як їх почує!...
Т.Г.Шевченко</div>

6 листопада 1997 року було підписано Указ Президента України, у якому говориться: "На підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливості ролі української мови в консолідації суспільства постановляю: "Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця".

Сьогодні наше свято – це свято української мови та писемності. З часу винайдення писемності фактично почався період документальної історії людства, тому стало можливим не тільки передавати мовну інформацію на відстані, але й закріпити її в часі.

В нашому ліцеї також було проведено ряд заходів. Силами членів гуртка «Дивослово» була випущена стінгазета. Прозвучала радіолінійка «Слово рідне, мово рідна…». Приємне враження залишив виховний захід в групі №211 «Як парость виноградної лози, плекайте мову…». Перед початком заходу класний керівник групи Ваколюк Т.С. розповіла про історію свята, а також про Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика, який з 2000 року проводиться в ознаменування Дня української писемності і мови, і на даний час охопив більше п’яти мільйонів осіб з 20 країн світу.

Виступаючі наголошували на відповідальності кожного українця, кожного громадянина України в збереженні рідної мови, її подальшого розвитку. «Якби усі 70 % українців, які проживають на теренах України, враз заговорили мовою своїх батьків і дідів, то «мовне питання» було би назавжди вирішене», - вирішили учасники зібрання.

Активну участь у ході зустрічі взяли учні групи: Лагоржевський П., Литвиненко М., Смичок О., Шевчук Б., Новак Ю., Рачунь В. (на світлині). Звучали поетичні твори Миколи Вінграновського, Дмитра Павличка, В.Сосюри, пісні, як освячення у любові до мелодійної і чарівної української мови.

Із святом вас, шановні добродії, із святом, шанувальники рідного слова!

[r]Лагоржевський Павло, староста групи




Категорія: Навчально-виробнича робота | Переглядів: 1078 | Додав: proflicey020