Субота, 04.05.2024, 21:29 | Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід
Головна » 2013 » Лютий » 10 » 11 ЛЮТОГО – ДЕНЬ ВИЗВОЛЕННЯ ШЕПЕТІВКИ
10:58
11 ЛЮТОГО – ДЕНЬ ВИЗВОЛЕННЯ ШЕПЕТІВКИ
Грізні роки Великої Вітчизняної війни відходять в історію. 69 років тому, 11 лютого 1944 року, в ході Рівне – Луцької операції завершилося визволення м. Шепетівка від гітлерівських загарбників. Відзначаючи щю дату, населення Шепетівщини не тільки віддає належне поколінню воєнної епохи, його відданості Батьківщині, ратному і трудовому подвигу, а й нагадує про величезний внесок українського народу у перемогу, про відвернення смертельної загрози не тільки для нашої Вітчизни, а й світової цивілізації.

Так, на 69 річницю визволення Шепетівки, в 212 групі відбулася виховна година на тему: «Визволення Шепетівки». Цікавинкою було те, що сам захід підготували та провели учні групи, а саме: Сергій Дем’янчук та Олександр Зайцев.

Своїм одногрупникам вони розповіли, що 27 січня 1944 року розпочалась наступальна операція. У районі Шепетівка-Любар німецьке командування зосередило 3 танкові та 4 піхотні дивізії. Тому з перших днів проведення цієї операції розгорнулись тяжкі кровопролитні бої за Шепетівку – важливий вузол залізничних та шосейних доріг.

Після дводенних боїв 11 лютого 1944 року Шепетівка була повністю визволена від фашиських загарбників.

Німці не змирилися із втратою стратегічного пункту і готували контрудар для захоплення Шепетівки. Про те війська 60-ї армії разом з 4-м танковим корпусом стійко утримували місто і підступи до нього.

Одинадцятого лютого 1944 року Москва сялютувала військам, що звільнили Шепетівку, 12 артилерійськими залпами із 124 гармат.

Також, учні розповіли, що у визвольних боях за Шепетівку відзначилися бійці 3-ї гвардійської легкоартилерійськоїбригади під командуванням Героя Радянського Союзу полковника Віктора Макаровича Жагали. До речі, Віктора Макаровича, високого звання Героя Радянського Союзу удостоєний 31 воїн цієї бригади.

На жаль, все меньше і меньше залишається ветеранів-визволителів на Шепетівщині. Для них Велика Вітчизняна війна – це не історія, а те, що було, є і буде довіку болючою, як незагойна рана, дійсністю. А ми завжди пам’ятаємо, якою дорогою ціною наближався день визволення нашого рідного міста.

Володимир Тютюнник – учень гр.№ 212
Категорія: Новини, інформація | Переглядів: 1801 | Додав: proflicey020