Четвер, 09.05.2024, 04:52 | Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід
Головна » 2017 » Січень » 23 » Соборна мати Україна - одна на всіх, як оберіг
15:46
Соборна мати Україна - одна на всіх, як оберіг
Велична і свята, моя ти Україно,
Лише тобі карать нас і судить.
Нам берегти тебе, Соборну і єдину,
І нам твою історію творить!
Ліна Костенко


Україна – це земля, де народилися і живемо, де живуть наші батьки, де жили наші предки. Це наша мати – Батьківщина. В кожного одна Вітчизна і кожен має любити її.

Україна! Скільки глибини у цьому слові…Це золото безмежних полів, бездонна синь зачарованих небес.

Складною і бурхливою була і досі є доля України. Топталися по ній орди чужинців, ворожі пазурі роздирали її тіло. Українцям і сьогодні доводиться відстоювати незалежність та соборність України. Але вона вистояла тоді і вистоїть сьогодні, залишиться єдиною, соборною та незалежною.

Щороку 22 січня український народ із вдячністю згадує тих героїв, які словом і багнетом намагалися відродити незалежну соборну українську державу.

19 січня в Шепетівському професійному ліцеї пройшов виховний захід присвячені цьому святу.

Соборність включає в себе єдність і згуртованість. Слово соборність означає, по-перше, об’єднання в одне державне ціле всіх земель, які заселяє конкретна нація на суцільній території. По-друге, духовну консолідацію всього населення країни, єдність усіх її громадян, незалежно від їхньої національності.

Ідея соборності веде свою історію від філософії Візантії, а також від політики єднання давньоруських земель навколо Київського князівського престолу.

У «Слові о полку Ігоревім» є заклик до єднання русичів. Ідея соборності знайшла своє відображення в релігійній думці (праці Йова Борецького і Петра Могили). Втілювали ідею соборності українські гетьмани Б.Хмельницький, І.Мазепа, П.Дорошенко, П.Орлик.

У ХІХ – на початку ХХст. Ідея соборності українських земель знайшла відображення в документах Кирило-Мефодіївського братства, в суспільно-політичних поглядах М.Драгоманова і В.Антоновича.

Це свято відзначаємо щороку в день проголошення Акту воз’єднаня Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919році. Офіційно в Україні День Соборності відзначається з 1999року.

Відзначаючи День Соборності України, ми повинні ще і ще раз врахувати уроки минулого, що переконливо засвідчують необхідність єдності, відмови від внутрішніх конфліктів задля забезпечення територіальної, економічної, політичної та духовної цілісності України. Ідеї соборності, єдності батьківських земель, незалежності й державного суверенітету зміцнюють нашу віру у свою спроможність бути господарями власної землі та здатність забезпечити достойне життя кожного громадянина України.



Єдність українців, незалежно від регіону їх проживання – на Заході чи Сході, на Півдні чи на Півночі або у Центрі України – це сила українців. Тільки коли ми об'єднані – ми можемо протистояти будь-якому ворогові: внутрішньому чи зовнішньому.
Рижко Л.С.
Класний керівник 103групи
Категорія: Виховна та позакласна робота | Переглядів: 388 | Додав: proflicey020