Субота, 20.04.2024, 15:24 | Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід
Головна » 2018 » Лютий » 22 » Рідна мова – диво світу (до Міжнародного дня рідної мови)
15:07
Рідна мова – диво світу (до Міжнародного дня рідної мови)
Кожного року 21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Це свято досить молоде. Воно було запроваджене у листопаді 1999 року згідно тридцятої сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності.

Мова — це історія народу, його світогляд. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. Мова функціонує і розвивається тільки в людському суспільстві. Це найважливіший засіб спілкування людей і пізнання світу, передачі досвіду з покоління в покоління. Сьогодні у світі існує близько 6000 мов. На жаль, майже половина з них знаходяться під загрозою зникнення. На думку фахівців, це трапляється в тому випадку, коли її перестають, з тої чи іншої причини, вживати та вивчати більше 30% носіїв мови.
Українською мовою розмовляли наші діди та прадіди, а матері та бабусі співали колискові! Народ наш сміявся і плакав рідною мовою.



З нагоди святкування Міжнародного дня рідної мови у нашому ліцеї силами учнів гуртка «Дивослово» було проведено ряд заходів:
- випуск стінівок (відповідальний- Стукало В.,гр.№304);
- радіогазета (відповідальний-Гайдучик А., гр.№204);
-віртуальна подорож з історії літературного слова з використанням підготовленої презентації на тему:« Рідна мова - безцінна й невичерпна духовна скарбниця народу»
( викладач укр.мови, гр.№104);
-«диктант єдності»- Без мови немає народу ( учні ліцею).



Шануйте і любіть рідну мову, піклуйтеся про неї, захищайте, розкривайте для себе її велич й могутню силу. Збережіть її в усій чудовій красі для себе й наступних поколінь!

Ваколюк Т.С., викладач укр.мови ліцею
Категорія: Виховна та позакласна робота | Переглядів: 376 | Додав: proflicey020