Четвер, 09.05.2024, 10:20 | Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід
Головна » 2017 » Січень » 23 » Революція гідності 2013-2014 рр. та агресія Росії проти України
10:07
Революція гідності 2013-2014 рр. та агресія Росії проти України
Починаючи з осені 2013 р., в Україні відбуваються революційні зміни. Громадяни відстояли права людини і демократичні свободи, зроблені реальні кроки на шляху до європейської інтеграції. Разом із тим Україна стала об’єктом російської агресії: тимчасово окупований Крим, військовослужбовці та найманці з Російської Федерації вторглися на Донбас. Багато подій вже стали історією, інші ще тривають, а відтак перед вчителями постала надскладна проблема: як викладати учням неоднозначні та трагічні події 2013–2014 рр.

Усвідомлюючи складність та важливість цієї проблеми, авторський колектив пропонує для вас науково-методичні матеріали «Революція Гідності 2013–2014 рр. та агресія Росії проти України». Вони, за нашим задумом, можуть слугувати своєрідною платформою для синхронізації індивідуальних історій багатьох людей та історії країни в цілому. Виклад деяких сюжетів може видатися дискусійним, що природно у випадках, коли аналізуються драматичні, ще свіжі у пам’яті події нещодавнього минулого й сьогодення.

Науково-методичні матеріали розроблялися за проблемно-хронологічним підходом й сфокусовані на чотирьох аспектах: 1) Революція Гідності та Євромайдан як прояви прямої демократії (розділ підготовлено Олександром Палієм); 2) події кінця лютого—листопада 2014 р., коли в умовах економічної кризи та російської агресії відбулися демократичні вибори та було повністю переформатовано владні інституції (розділ підготовлено Сергієм Янішевським); 3) втручання у внутрішні справи України з боку Російської Федерації (розділ підготовлено Володимиром Головком); 4) Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом (далі — Угода), відмова від підписання якої Віктором Януковичем стала причиною масових акцій протесту (розділ підготовлено Оксаною Черевко).

Загальну наукову та методичну редакцію матеріалів здійснив Павло Полянський. Організаційну роботу в процесі підготовки науково-мето- дичних матеріалів забезпечувала Раїса Євтушенко.

Наприкінці наведено орієнтовний перелік літератури та історичних сайтів, що можуть стати додатковими джерелами інформації для висвітлення теми.

ДЕТАЛЬНІШЕ
Категорія: Методична робота | Переглядів: 844 | Додав: proflicey020