Четвер, 25.04.2024, 22:17 | Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід
Головна » 2014 » Травень » 6 » НЕЗАБУТНІМИ СТОРІНКАМИ ІСТОРІЇ
11:52
НЕЗАБУТНІМИ СТОРІНКАМИ ІСТОРІЇ
Військово-патріотичному вихованню учнівської молоді професійного ліцею завжди приділялась неабияка увага. Багато років у нашому навчальному закладі працює клуб «Корчагінець», одним із завдань якого було і залишається вивчення історії Шепетівки у період Великої Вітчизняної війни, знайомство із життєвим подвигом ветеранів.

Зусиллями учнів та викладачів було зібрано дуже важливі матеріали про окупаційний режим в Шепетівці, вивчено діяльність Шепетівсько-Славутського підпілля, зібрано дані про багатьох учасників війни.

Ці матеріали на стільки важливі, що інженерно-педагогічні працівники їх успішно використовують при здійсненні навчально-виховного процесу упродовж багатьох років.

З того часу, як навчальний предмет «Захист Вітчизни» в ліцеї став викладати ветеран афганських подій В.А.Малошик, клуб «Корчагінець» активізував свою роботу за рахунок туристичних походів по місцях, які так чи інакше пов’язані з історією Шепетівки у період 1941-1944 років.

Щорічно проводиться футбольна першість серед ліцеїстів на кубок імені Володі Ковальчука. Нагорода переможцям вручається лише на місці загибелі юного героя.

У рамках туристичних походів учні відвідують могилу воїна- визволителя Федченка М.С., яка знаходиться в Кам’янківському лісництві, місця масових страт населення у період фашистської окупації, місця розташування німецьких концтаборів на території нашого міста, ін..

Цьогоріч кінець квітня місяця виявився особливо теплим і красивим, а тому учні гр..№204 разом із В.А.Малошиком вирішили відвідати місця боїв за звільнення Шепетівки та могилу М.С.Федченка - солдата із Чернігівщини, який загинув поблизу нашого міста в січні 1944 року. До речі, могилу цього воїна в лісі наші учні доглядають з вересня 1986 року.

Закріплюючи знання орієнтації по азимуту, учні групами прибули на місце призначення, де їх чекали козаки Молявчик Володимир Васильович - в бувшому воїн-інтернаціоналіст, служив у Лівані та має за плечима три миротворчі місії, Корінець Олексій Григорович - отаман українського козацтва в Ізяславському районі та воїни-інтернаціоналісти В.Окорський та В. Малявчик. До речі, міський клуб воїнів-афганців і цього разу спонсорував похід наших дітей, саме тому козаки мали змогу приготувати цілий казан кулішу, розповідаючи присутнім про козацькі звичаї та козацьку звитягу.
А далі йшлося про бої за звільнення Шепетівки від німецько-фашистських загарбників, які відбувались саме там, де зараз знаходились учні, про воїна-визволителя М.С.Федченка: про те, як було знайдено у лісі могилу, про перший урок миру, який було проведено учнями ліцею разом із воїнами-афганцями, солдатами строкової служби та ще тоді живим політруком партизанського загону І.К.Русняком. Саме тоді усі присутні дали слово не забувати могилу солдата. Через рік на місці поховання М.С.Федченка вже стояв пам’ятник, котрий облаштовано Шепетівським РАПО. Приїздили до солдата з Чернігівщини його син та онук.

Відтоді учні нашого ліцею щорічно і дуже часто бувають на цьому місці, щоб не лише вивчити сторінки історії, а й прийти розуміння значимості миру на землі.









Л. Г. Сидорчук - заступник директора з виховної роботи
Категорія: Виховна та позакласна робота | Переглядів: 656 | Додав: proflicey020