П`ятниця, 03.05.2024, 14:31 | Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід
Головна » 2018 » Січень » 16 » ЯСНА ПОГОДА ДУШІ [Розділ: АБЕТКА ДУХОВНОСТІ]
15:20
ЯСНА ПОГОДА ДУШІ [Розділ: АБЕТКА ДУХОВНОСТІ]
Для успіху в житті лагідна вдача – умова не менш необхідна, ніж таланти. Можна сказати,що щастя людини передусім обумовлене врівноваженістю, терпінням і витривалістю.

Слід погодитися зі словами Платона про те, що, дбаючи про щастя інших, ми знаходимо власне.

Існують щасливо організовані люди, які в усьому і завжди вміють знайти щось позитивне. Немає такого лиха, з якого вони не винесли б важливого уроку, не буває настільки похмурого неба, на якому вони не побачили б сонячного променя.

Такі щасливі люди гідні наслідування, їхні очі завжди випромінюють задоволення, веселощі, душевну радість, моральну чистоту, їхня душа сповнена сонячного сяйва і золотить власним відблиском усе, на що дивиться. Якщо на них покладений тягар, вони несуть його бадьоро, без нарікань, без туги, не витрачаючи сил на непотрібні скарги і плач, але, мужньо борючись, ідуть вперед, зриваючи мимохідь ті квіти, які трапляються на їхньому шляху.

Відкриті люди - це також найдобріші, найбільш люблячі, найбільш довірливі і найсильніші своєю надією та сподіваннями. Світлий промінь моральності, що пробивається крізь морок найтемніших хмар, найшвидше розпізнає людина мудра, прониклива. У теперішніх лихах вона бачить майбутнє щастя, у випробуваннях знаходить вдосконалення і дисципліну, у горі та стражданнях черпає мужність, пізнання і досконалу практичну мудрість.

Хоч весела вдача переважно обумовлена природженим темпераментом, проте її можна набути і виховати в собі не гірше за будь-яку іншу звичку. Ми самостійно будуємо своє життя. Від нас самих залежить, перетворимо ми його в джерело радості чи горя. Життя завжди пропонує нам вибір, і ми самі вирішуємо: дивитися на хороше чи на погане. При виборі нами має керувати сила волі і допомагати нам виробити в собі звичку бути щасливими. Ми можемо заохочувати в собі схильність дивитися на кращий бік речей, а не на гірше, і якщо ми побачимо хмари, то навіщо ж закривати свої очі від сріблястих смуг світла, що пробиваються крізь них ?

Внутрішній промінь оптимізму освітлює все життя, наповнюючи красою і радістю всі грані буття. Він проливає своє світло на холод і трансформує його в тепло; на страждання – і поступово знищує його; на невігластво – і просвіщає нас; на горе – і втішає. Внутрішній промінь оптимізму вдосконалює здібності й підносить красу. Без нього не можна відчути сонячне сяйво життя, неможливо осягнути всю красу квітів, небесні і земні чудеса залишаються невидимими і невизнаними, і весь світ здається похмурою та бездушно неживою порожнечею.

«Найдієвішими ліками, - сказав доктор Маршалл Голл одному із своїх пацієнтів, - є весела вдача».

Весела вдача – чудова і дуже корисна риса для повсякденного життя. Хтось назвав такий стан ясною погодою душі. Справді, веселість вливає в душу гармонію і є вічною піснею без слів. Весела вдача замінює відпочинок. Вона дає організму можливість безперервно поповнювати і підкріпляти свої сили, тоді як невдоволення і туга розслаблюють його, бо тягнуть за собою постійні сльози та нарікання.

Запам’ятайте: позитив продовжує життя!

А.В.Якименко - майстер виробничого навчання
Категорія: Виховна та позакласна робота | Переглядів: 332 | Додав: proflicey020