Субота, 18.05.2024, 08:14 | Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід
Головна » 2020 » Жовтень » 28 » 28 жовтня – День визволення України від фашистських окупантів
13:19
28 жовтня – День визволення України від фашистських окупантів
Сьогодні, 28 жовтня, Україна відзначає важливу дату — 76 річницю визволення від фашистських загарбників, національне свято, пов'язане з вигнанням військ нацистської Німеччини та її союзників під час Другої світової війни за межі сучасної території України.

Свято запроваджено "з метою всенародного відзначення визволення України від фашистських загарбників, а також вшанування героїчного подвигу і жертовності українського народу під час Другої світової війни".

Під час Другої світової війни (1939-1945) на території України точилися битви, багато з яких мали особливо важливе значення для звільнення Європи від нацизму і безпосередньо впливали на перебіг бойових дій. Перші населені пункти нашої держави в районі Східного Донбасу радянські війська звільнили від німецької армії в грудні 1942 року.

23 серпня 1943 року було звільнено Харків, у вересні-жовтні цього ж року відбувалася одна з найбільших військових операцій у світовій історії - битва за Дніпро, кульмінацією якої стало вигнання фашистів з Києва.

Закінчила цей етап війни Східно-Карпатська операція, що розпочалася 9 вересня 1944 року. 27 жовтня 1944-го радянські війська визволили Ужгород, а 28-го вийшли на сучасну західну межу України.

Вшановують героїв - визволителів і в Шепетівському професійному ліцеї. Так, 27 жовтня 2020 року Якименко А.В.- майстер виробничого навчання та учень групи № 204 Швець Богдан впорядкували могилу визволителя Шепетівки М.С.Федченка - солдата із Чернігівщини.



Члени гуртка «Історичне краєзнавство» вивчали матеріали з історії звільнення України. Зокрема, Швець Богдан зробив підбірку матеріалів про юних героїв-учасників Другої світової війни. Хлопець, проживаючи в Шепетівці на вулиці Володі Ковальчука, збирає матеріали про юного підпільника.



Ми пам’ятаємо героїв, чия боротьба, самовіддана праця і героїзм сприяли звільненню України від фашистських окупантів. У серці кожного з нас жива пам'ять про неоціненний внесок українців у спільну перемогу в цій жахливій війні.

Л.Р.Гуменюк – викладач історії
Категорія: Виховна та позакласна робота | Переглядів: 209 | Додав: proflicey020